Kitört a Fuego vulkán Guatemalában, többeket elnyelt a láva

2018.06.04. 04:19

Kitört a Fuego (tűz) nevű vulkán Guatemalában vasárnap, mintegy 62 ember meghalt. Mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint.

A nagy erővel kitörő tűzhányó sűrű fekete füstöt lövellt mintegy 6-10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. Beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott.

Elnyelte a láva

A közép-amerikai ország katasztrófavédelme korábban azt közölte, hogy az ország déli részén fekvő vulkánból a feltörő láva beáramlott El Rodeo településére. Később azonban már arról tájékoztattak, hogy El Rodeót elnyelte a láva. A halálos áldozatokat ebben a faluban, valamint Alotenangóban és San Miguel los Lotesben szedte a katasztrófa.

A vulkánhoz közeli településekről nagyjából 3300 embert evakuáltak, és helyeztek el átmeneti szállásokon. A vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu, több településen óriási károk keletkeztek.

Idén másodszor tört ki a Fuego vulkánForrás: AFP/Notimex

A lávafolyam egyik szemtanúja azt mondta a Diario de Centroamerica nevű hírlap internetes felületének, hogy sok embernek nem sikerült elmenekülnie, félő, hogy a láva elnyelte őket.
A vulkánkitörés miatt Guatemalaváros La Aurora nemzetközi repülőterét lezárták.

A fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki az idén, a vasárnapi volt az utóbbi idők legerőteljesebbje. Guatemala 32 vulkánja közül a Fuego a legaktívabb.