Hongkongban megemlékeztek a 29 évvel ezelőtti Tienanmen-téri vérengzésről

2018.06.04. 21:09

Ezrek emlékeztek meg Hongkongban a pekingi Tienanmen téren tartott, demokratikus változásokat követelő tüntetések 29 évvel ezelőtti véres felszámolásáról.

Míg a szárazföldi Kínában szigorúan tilos mindenféle nyilvános megemlékezés az 1989. június 4-i eseményekről, addig ezrek özönlöttek gyertyával a kezükben virrasztásra a különleges közigazgatási övezetnek számító Hongkong Viktória parkjába.

A Human Rights in China (HRiC) jogvédő szervezet a nap folyamán közzétette a "Tienanmen téri anyák" nevű mozgalom Hszi Csin-ping kínai elnöknek címzett levelét, amelyben emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a kínai vezetés által az ország úgynevezett stabilitásának megőrzése érdekében elkövetett mészárlást.Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az évfordulón felszólította a kínai hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a Tienanmen téri tüntetéseken megölt, őrizetbe vett vagy eltűnt aktivistákra vonatkozó információkat.

A Tienanmen tér 2015-benForrás: AFP/Fred Dufour

Az amerikai diplomácia vezetője a tavaly rendőrségi őrizetben meghalt, 2010-ben Nobel-békedíjal kitűntett Liu Hsziao-po kínai ellenzéki aktivistát idézte: "Június 4-e szellemeit még nem helyezték nyugalomra".

Pompeo hozzáfűzte: Emlékszünk az ártatlan életek tragikus kimúlására.A kínai külügyminisztérium közleményében "határozottan elutasította" Pompeo nyilatkozatát, a pekingi vezetés belügyeibe való beavatkozásnak nevezve a tárcavezető szavait.Sürgetjük az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel előítéleteivel, hozza helyre hibáit, hagyjon fel a felelőtlen megjegyzésekkel és a Kína belügyeibe történő beavatkozásaival - jelentette ki Hua Csun-jing, a kínai tárca szóvivője.

A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én hajnalban látott neki, hogy kiürítse a Tienanmen teret, amelyet hét héttel korábban foglaltak el a demokratikus változásokat, a többi között szólásszabadságot követelő tiltakozók.

A művelet halálos áldozatainak számát csak megbecsülni lehet, miután a történtek Kínában tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, emellett 7-10 ezer ember meg is sebesült.