Öngyilkos merénylők robbantottak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Egy öngyilkos merénylő egy lakóövezetben felrobbantotta magát Kabul nyugati részén, afgán vallási vezetők tanácskozásának közelében. Legalább 14 ember meghalt, 17 megsebesült.
Vágólapra másolva!

A robbantás egy nagyobb tömeg közelében történt, ahol több mint kétezren gyűltek össze az ország minden részéről,

hogy a terrorizmus ellen és a békéért tüntessenek.

A merénylő akkor hozta működésbe a nála lévő bombát, amikor a résztvevők a rendezvénynek helyet adó épületből kezdtek kiáramlani

A robbantás után hatalmas pánik tört ki.

Egyelőre egyetlen terroristacsoport sem vállalta magára a robbantást.

Nem sokkal később, Kabul ötödik rendőrségi körzetében egy további öngyilkos merényletet követtek el. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi a halottak és a sebesültek száma

Az elmúlt hónapokban több tucat ember halt meg robbantásokban Kabulban, még a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején is - írja a Reuters.

A múlt héten, szerdán lőfegyverekkel és aknavetőkkel felszerelkezett emberek indítottak támadást a belügyminisztérium rendkívüli módon megerősített negyede ellen, ahol mintegy kétórás tűzharcot vívtak a biztonsági erőkkel. Tíz merénylő és egy rendőr meghalt. Áprilisban két öngyilkos merényletben legkevesebb 26 ember meghalt, közte 9 újságíró.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget több korábbi támadásért Kabulban, bár a biztonsági tisztviselők szerint számos rajtaütést valószínűleg a tálibokkal szoros kapcsolatban álló Hakkani terrorhálózat követhetett el. A tálibok azt az iszlám kormányzati rendszert akarják ismételten bevezetni az országban, amely addig volt érvényben, amíg el nem űzték őket a hatalomból az Egyesült Államok által támogatott erők 2001-ben.