Járványszerűen terjed a kanyaró Kelet-Szlovákiában

2018.06.04. 21:46

Járványszerűen terjed a kanyaró a kelet-szlovákiai Nagymihályi járásban, azon belül Deregnyő (Drahnov) községben - közölte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Dasa Racková, az ÚVZ szóvivője tudatta, hogy eddig 20 kanyarógyanús esetet jegyeztek fel - legfőképp Deregnyőből -, amelyekből 6 esetben erősítették meg a kanyaró tényét.

A páciensek egyikénél sem jelentkeztek szövődmények. Megtettük az előzetes intézkedéseket a betegség terjedésének megakadályozása végett - tette hozzá.

Racková szerint a kanyaróvírust Nagy-Britanniából hazaérkező szlovákok hozták be.

Jana Fedáková, a nagymihályi kórházat fenntartó Svet zdravia társaság szóvivője elmondta, hogy a betegekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi személyzet legkevesebb egy tagja is megfertőződött a vírussal. "Jelenleg egy megerősített kanyarós diagnózisunk van a nagymihályi kórház egyik alkalmazottja esetében, aki már kezelésben részesül, egy másik alkalmazott esetében még folyamatban vannak a tesztek" - fűzte hozzá.

A kanyaró erősen fertőző betegség, az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak.