Üzérkedés és korrupció a vád Macron jobbkeze ellen

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indítottak hétfőn a francia elnöki hivatal vezetője ellen összeférhetetlenség miatt. Alexis Kohler korábban a pénzügy-, illetve gazdasági minisztériumnak, később pedig annak az olasz-svájci magáncégnek az egyik tisztségviselője volt, amely üzleti ügyben tárgyalt a francia állammal, és amelynek tulajdonosaihoz rokoni kapcsolatok fűzik.
Vágólapra másolva!

Az illetékes ügyészi hivatal szerint Kohler ellen az Anticor nevű korrupcióellenes szervezet tett panaszt

befolyással való üzérkedés, összeférhetetlenség és passzív korrupció miatt.

Az Anticor a Médiapart című honlap cikkei alapján tett panaszt pénteken. Eszerint Kohler rokoni kapcsolatban áll az Aponte olasz családdal, amely alapítója és tulajdonosa a Mediterranean Shipping Company (MSC) olasz-svájci hajózási társaságnak. Kohler 2012-2014 között a francia állami vagyonügynökség, 2014-16 között pedig a pénzügyminisztérium egyik tisztségviselője volt. Akkor távozott a minisztériumtól, amikor Emmanuel Macron jelenlegi államfő 2016-ban lemondott gazdasági miniszteri tisztségéről, hogy jelöltethesse magát az elnökválasztáson. Ezután Kohler kilenc hónapig az MSC gazdasági igazgatója volt Genfben, majd

amikor Macront tavaly májusban megválasztották, kabinetfőnöke lett.

Amikor Kohler még a pénzügyminisztériumban dolgozott, a francia állam kiterjedt tárgyalásokat folytatott az MSC-vel arról, hogy a cég megvenné a veszteséges nagy francia hajóépítő cégeket.

Csakhogy a francia törvények szerint a köztisztviselők szüneteltethetik közszolgálati pályafutásukat, hogy korlátozott számú évig a magánszektorban dolgozhassanak, majd visszatérhetnek a közszférába.

Az elnöki palota az ügyészségi bejelentésére reagálva közölte: Kohler be fogja bizonyítani, hogy ártatlan.