Bejelentették az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó kezdetének időpontját

2018.06.04. 22:58

Rendben folynak a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető közötti csúcstalálkozó előkészületei, a tárgyalást június 12-én helyi idő szerint reggel 9-kor (közép-európai idő szerint hajnali 3-kor) tartják Szingapúrban - közölte hétfőn a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

Sarah Sanders elmondta: a két ország képviselői az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben egyeztetnek a közelgő csúcstalálkozóról.

A tárgyalás napirendjéről - a kezdési időponton túl - részleteket egyelőre nem lehet tudni.

Az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó létrejötte nemrég kétségessé vált, mert Trump lefújta az eseményt Phenjan szerinte ellenséges megnyilvánulásai miatt. Múlt héten azonban az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökét, aki átadta neki Kim Dzsongun levelét.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök Szingapúrban ül tárgyalóasztalhoz, magyar idő szerint hajnali 3-korForrás: AFP

Trump a Kim Dzsongun "jobbkezeként" számon tartott politikussal folytatott egyórás megbeszélés után közölte, a szingapúri csúcsot a korábban megbeszélteknek megfelelően mégis megtartják.

Sarah Sanders az újságírók érdeklődésére a levél tartalmáról nem akart részleteket elárulni, csak annyit mondott: sikerült jelentős előrelépést tenni a Phenjannal folytatott tárgyalásokon.