Az olasz kormány véget vetne a migrációs biznisznek

2018.06.05. 18:04

Az új olasz kormány véget vet a migrációs biznisznek - jelentette ki az olasz szenátusban a bizalmi szavazás előtt Giuseppe Conte kormányfő, aki ezzel egy időben úgy szabadulna meg az Itáliában tartózkodó a menedékkérőktől, hogy a kötelező és automatikus szétosztásukat szorgalmazná.

Egyesek a hamis szolidaritás leple alatt tesznek szert anyagi haszonra a migrációval - közölte Conte, kihangsúlyozva, hogy kormánya nem jobb- vagy baloldali programot követ, hanem egyedül azt nézi, mi válik az ország lakosságának előnyére.

Giuseppe ConteForrás: AFP/Tiziana Fabi

Egy és negyedórás beszéde a leghosszabb miniszterelnöki felszólalás volt egy bizalmi szavazás előtt az Olasz Köztársaság történetében.

Többször megismételte, hogy a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a bevándorlásellenes Liga közötti szerződéssel a változás kormánya született meg, s mivel a politikában új szelek fújnak, radikális változást akar teremteni egy új korszakkal, amely az olaszok életminőségét kívánja javítani. „Pragmatikusak akarunk lenni: meghallgatás, végrehajtás és ellenőrzés lesz a kormányakció három pillére” - tudatta az új római kormányfő.

Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk! Ha a rendszerellenesség azt jelenti, hogy felszámoljuk a régi kiváltságokat és érdekszövetségeket, akkor rendszerellenesek vagyunk! - jelentette ki.

Giuseppe Conte megjegyezte, neki sincs politikai tapasztalata, egyszerű polgárként szolgálja majd az olaszokat, akiknek jogász miniszterelnökként az érdekeit fogja képviselni.

Az M5S és a Liga pártok kormányszerződésének bel- és külpolitikai pontjait végigsorolva mindenekelőtt szociális intézkedéseket ígért: a minimális órabér bevezetését, az állampolgári jogon járó alapjövedelmet, méltó nyugdíjat, a túlzottan magas állami fizetések korlátozását, az olasz államadósság csökkentését. 

Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé az orosz népet sújtó szankciók felülvizsgálásával.Kijelentette, a római kormány erősebb és igazságosabb Európát akar. Arról beszélt, hogy az unióba érkezőket automatikusan és kötelezően szét kellene osztani. 

Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció eddigi kezelése csődnek tekinthető,

és a költségek nagy része Olaszországra hárul. 

„Nem vagyunk, és soha nem leszünk rasszisták!” - mondta a Dél-Itáliában a napokban meggyilkolt afrikai idénymunkásra emlékezve. Ezt a mondatát a szenátorok állva tapsolták meg.

Az M5S-Liga többségű felsőház mintegy hatvanszor szakította meg tapssal Conte beszédét.  

Az olasz kormányfő hangsúlyozta: védelmet nyújtanak a legálisan érkező, Olaszországban dolgozó és az olasz gazdasági növekedéséhez hozzájáruló bevándorlóknak.

Ezzel egy időben szigorúan kívánnak fellépni az embercsempészekkel szemben, kiszorítva a befogadási rendszerből a szervezett bűnözést. Hozzátette, hogy ahol erre adottak a törvényes feltételek, az illegális bevándorlókat hazaszállítják. Szorgalmazta, hogy az európai gazdasági együttműködésre pályázó harmadik országok számára legyen kötelező a kétoldalú kitoloncolási egyezmények tiszteletben tartása is.Giuseppe Conte beszédét a frakciók nyilatkozatai követik, szavazás az esti órákban várható, szerdán pedig a képviselőházban.

A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) előzetes bejelentésük szerint nem szavaznak bizalmat az M5S-Liga kormánynak.