Az olasz kormány véget vetne a migrációs biznisznek

politics government TOPSHOTS Horizontal
Italy's newly appointed Prime minister Giuseppe Conte leaves after announcing the list of his government at the Quirinale presidential palace on May 31, 2018 in Rome after a meeting with Italian President. / AFP PHOTO / Tiziana FABI
Vágólapra másolva!
Az új olasz kormány véget vet a migrációs biznisznek - jelentette ki az olasz szenátusban a bizalmi szavazás előtt Giuseppe Conte kormányfő, aki ezzel egy időben úgy szabadulna meg az Itáliában tartózkodó a menedékkérőktől, hogy a kötelező és automatikus szétosztásukat szorgalmazná.
Vágólapra másolva!

- közölte Conte, kihangsúlyozva, hogy kormánya nem jobb- vagy baloldali programot követ, hanem egyedül azt nézi, mi válik az ország lakosságának előnyére.

Giuseppe Conte Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Egy és negyedórás beszéde a leghosszabb miniszterelnöki felszólalás volt egy bizalmi szavazás előtt az Olasz Köztársaság történetében.

Többször megismételte, hogy a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a bevándorlásellenes Liga közötti szerződéssel

„Pragmatikusak akarunk lenni: meghallgatás, végrehajtás és ellenőrzés lesz a kormányakció három pillére” - tudatta az új római kormányfő.

- jelentette ki.

Giuseppe Conte megjegyezte, neki sincs politikai tapasztalata, egyszerű polgárként szolgálja majd az olaszokat, akiknek jogász miniszterelnökként az érdekeit fogja képviselni.

Az M5S és a Liga pártok kormányszerződésének bel- és külpolitikai pontjait végigsorolva mindenekelőtt szociális intézkedéseket ígért:

a minimális órabér bevezetését, az állampolgári jogon járó alapjövedelmet, méltó nyugdíjat, a túlzottan magas állami fizetések korlátozását,

az olasz államadósság csökkentését.

Az új miniszterelnök kiemelte, hogy

Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé az orosz népet sújtó szankciók felülvizsgálásával.

Kijelentette, a római kormány erősebb és igazságosabb Európát akar. Arról beszélt, hogy az unióba érkezőket automatikusan és kötelezően szét kellene osztani.

Arra az álláspontra helyezkedett, hogy

a migráció eddigi kezelése csődnek tekinthető,

és a költségek nagy része Olaszországra hárul.

„Nem vagyunk, és soha nem leszünk rasszisták!” - mondta a Dél-Itáliában a napokban meggyilkolt afrikai idénymunkásra emlékezve. Ezt a mondatát a szenátorok állva tapsolták meg.

Az M5S-Liga többségű felsőház mintegy hatvanszor szakította meg tapssal Conte beszédét.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta: védelmet nyújtanak a legálisan érkező, Olaszországban dolgozó és az olasz gazdasági növekedéséhez hozzájáruló bevándorlóknak.

Ezzel egy időben

Hozzátette, hogy

ahol erre adottak a törvényes feltételek, az illegális bevándorlókat hazaszállítják.

Szorgalmazta, hogy

Giuseppe Conte beszédét a frakciók nyilatkozatai követik, szavazás az esti órákban várható, szerdán pedig a képviselőházban.

A balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) előzetes bejelentésük szerint nem szavaznak bizalmat az M5S-Liga kormánynak.