Német-magyar közös ügy: meg kell védeni az EU határait

2018.06.05. 11:35

Németország Magyarország stratégiai szövetségese és barátja, amellyel folyamatosan javítani kell az együttműködést és fenn kell tartani a párbeszédet - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben miután a német külügyminiszterrel találkozott.

Heiko Maasszal közösen tartott tájékoztatóján a magyar miniszter kiemelte: "teljes mértékben egyetértünk Németországgal akkor, amikor arról beszélünk, hogy egy erős, biztonságos és versenyképes Európai Uniót akarunk", és egyetértünk abban is, hogy olyan Európai Uniót akarunk, amely meg tudja védeni a határait, és elöl jár az Európát körülvevő térségek fejlesztésében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Heiko Maas német külügyminiszter találkozója BerlinbenForrás: MTI/Kkm

Ezt szolgálja az az aláírandó megállapodás is, amely közös, magyar-német vízügyi fejlesztési projektekről szól olyan afrikai és közel-keleti országokban, amelyek sok migránsnak adnak lehetőséget arra, hogy visszatérjenek a hazájukba és emberhez méltó életet élhessenek - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország Németország nemzetközi aspirációit is támogatja, ezért Németországra szavaz pénteken, amikor a 2019-2020-as ciklusra megválasztják az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagjait, és Berlint támogatja akkor is, amikor az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait választják meg a 2021-2023-as időszakra.

Szijjártó Péter és Heiko Maas egyaránt hangsúlyozta a kétoldalú gazdasági kapcsolatok jelentőségét.

A német külügyi tárca vezetője kiemelte, hogy Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, és már 6000 német cég tevékenykedik Magyarországon.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy ezek a vállalatok 300 ezer embernek adnak munkát, és Németország a legnagyobb befektető is Magyarországon, a beruházások értéke meghaladta a 20 milliárd eurót.

Beszélt arról is, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint a Magyarországon tevékenykedő német cégek minden eddiginél elégedettebbek a működési körülményeikkel, és 84 százalékuk most is úgy döntene, hogy Magyarországon ruházna be.Kiemelte, hogy a 2014-2018-as kormányzati ciklusban 63 német nagyberuházás érkezett Magyarországra, és ezek 17 ezer munkahelyet teremtettek.

Mint mondta, hazánk azért is szeretné tovább dinamizálni a kapcsolatokat, hogy ne az EU legyen a vesztese a világgazdaság és a világkereskedelem átalakulásának, a digitális átállásnak, az Egyesült Államok "patrióta" gazdaságpolitikájának, Kína erősödésének.

Ebben kulcsfontosságú Németország és Közép-Európa együttműködése, hiszen az európai gazdaság és versenyképesség gerincoszlopa a modern német ipar, és a modern német ipar hátországa Közép-Európa.

A német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a német-magyar párbeszédet, azért is, mert ritkán volt olyan fontos az EU egységes fellépése, mint most.

Az intenzívebb dialógust szolgálja a Német-Magyar Fórum decemberre, Budapestre szervezett találkozója, amely elsősorban a fiatalokra, a 35 év alattiakra összpontosít - tette hozzá.

Az EU tagjainak egységes fellépésének fontosságát mutatja az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás és az acélra és az alumíniumra kivetett amerikai védővámok ügye is.

Az EU tagállamai közül senki, Németország sem elég nagy ahhoz, hogy egyedül érvényesíthesse érdekeit - hangsúlyozta Maas.

Majd tudatta: lehet, hogy nem mindig értünk egyet, de éppen most rendkívül fontos, hogy jó kompromisszumokat találjunk. 

Továbbá közölte: a találkozón azokat az ügyeket is áttekintették, amelyekben eltér a két fél felfogása.