Több eredményt is elért a magyar delegáció az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban. A módosító javaslat már az ukrán parlament előtt van, de ígéret született az ukrán nyelvű érettségi könnyítésével kapcsolatban is.

Ma Kijevben tárgyalt egy magyar delegáció az ukrán oktatási törvényről, több kérdésben sikerült előrelépést elérni a kárpátaljai magyarok küldöttségének.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője emlékeztetett arra, hogy már a parlament előtt van az a módosító javaslat, amellyel 2023-ig kitolnák a jogszabály nyelvi cikkének bevezetését.

Brenzovics LászlóForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A delegáció tagjai ígéretet kaptak a tárcától arra, hogy a bevezetésig fennmaradó időben kárpátaljai magyar szakemberekkel közösen próbálnak olyan mechanizmust kidolgozni,

amely megfelel a magyar kisebbség elvárásainak is.

Ez magában foglalja új módszertan, illetve új ellenőrzési és értékelési rendszer kidolgozását a nem ukrán anyanyelvű diákok számára.

Azt is mondta, hogy a megbeszélésen a tárca egyetértett a kárpátaljai küldöttséggel abban, hogy a magániskolákra ne vonatkozzon az oktatási törvény nyelvi cikke. Ezt a minisztérium ígérete szerint

a középoktatásról szóló új törvénybe fogják majd belefoglalni.

„Reméljük, hogy a (most elindult) folyamat folytatódni fog, és előbb-utóbb meg tudjuk kötni azokat a kompromisszumokat, amelyek a kárpátaljai magyarság számára is lehetővé teszik, hogy az anyanyelven történő oktatás megvalósuljon, illetve javuljon az ukrán nyelv oktatásának a színvonala. Ez utóbbi viszont csak úgy érhető el, hogy annak oktatási módszerén változtatnak” - mondta a KMKSZ elnöke.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke azt mondta, hogy ígértet kapott arra, hogy ukrán nyelvből jövőre már alacsonyabbra teszik az érettségi vizsga ponthatárát a nemzetiségi diákoknak.

Azt is mondta, hogy a tárca kidolgozott egy menetrendet az oktatási törvény életbe léptetésére.

A kárpátaljai magyarság képviselői viszont több fórumon is kifogásolták, hogy ez csak a tantárgyak ukrán nyelvű oktatására való fokozatos áttérésről szól, de teljességgel hiányzik belőle, miként őrizhetik meg a nemzetiségiek anyanyelvüket.

A mostani konzultáción Lilija Hrinevics oktatási miniszter azt mondta, hogy készek kibővíteni a végrehajtási menetrendet egy fejezettel, amelyben

a magyar kisebbségi szakértők bevonásával meghatározzák a nemzeti identitás megőrzéséhez szükséges intézkedéseket.

Orosz Ildikó ezt úgyszintén kedvező fejleményként értékelte. Mint mondta: „Megtörtént az első lépés, de még messze vagyunk a megoldástól. Még sok munka és egyeztetés vár a két félre, több részletkérdést még át kell tárgyalnunk. Megnyugtató viszont, hogy most végighallgattak bennünket, és nem egymás melletti elbeszélés folyt.”