50 terroristát engednek szabadon Franciaországban 2019 végéig

2018.06.06. 13:50

Közel 450 radikalizálódott, köztük 50 iszlamista terrorizmusért elítélt szabadul 2019 végéig Franciaországban – közölte Nicole Belloubet igazságügyi miniszter. Ezeket az embereket a hatóságok a szabadulásuk után is megfigyelik, ezt állítják.

A tárcavezető a BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: idén mintegy húsz, jövőre pedig harminc iszlamista terrorizmus miatt elítélt szabadul a francia börtönökből, ahol mintegy ötszáz olyan fogvatartott van, akit terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.

Az ötven terroristán kívül olyan elítéltek is szabadulnak, akiket köztörvényes bűncselekményekért ítéltek el, de a börtönben radikalizálódtak.

Ők 1200-an vannak, s harmaduk 2019 végéig letölti a börtönbüntetését, így a miniszter szerint mintegy 450 radikalizálódott volt elítélt kerül szabadlábra a következő másfél évben.A hatóságok nyilvántartják és szigorúan megfigyelik ezeket az embereket a szabadulásuk után is.

"(A megfigyelésük) már a fogva tartás alatt megkezdődik, ezeket az embereket értékelik, a veszélyességük szintjének megfelelő helyen különítik el őket, és amikor szabadulnak a börtönből, két kulcsszó számít: felkészülünk a szabadulásukra és nagyon konkrét módon megfigyeljük őket" – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Nicole BelloubetForrás: AFP/Alain Jocard

Szerinte a "fogva tartás előnye", hogy ezekről az emberekről részletes nyilvántartást készítenek a fogházakban működő titkosszolgálati szervek, amelyek az elmúlt időben "nagyon jelentős legitimitásra tettek szert". Az általuk feldolgozott adatokat megkapja valamennyi belügyi szerv, így a volt elítéltek minden lépését követni tudják a hatóságok.

"A hírszerző szolgálatokat, amelyek központi szerepet játszanak, nagyon jelentősen megerősítjük" - mondta a miniszter. "További száz embert veszünk fel a fegyházak hírszerzési szerveihez és a radikalizálódott elítélteket még inkább elszigeteljük."

Franciaországban az elmúlt három évben 246-an haltak meg iszlamista terrortámadásokban, és a továbbra is fokozott terrorveszély miatt a legmagasabb szintű készültség van.