Eloltották a tüzet Csernobilnál

2018.06.06. 10:29

Sikerült eloltani a tüzet a csernobili zónában lévő erdős területen, ott, ahol a legmagasabb a sugárzás szintje. Már csak az aljnövényzet és néhány fa izzik.

Befejezték a tűzgócok oltását a Kopacsi nevű elhagyatott település környékén.

Az Interfax hírügynökség szerint nyílt tűz már nem ég sehol sem, három helyen parázslik még az aljnövényzet, illetve izzanak a kidőlt fák és tönkök.

A lángok oltásában150 tűzoltó vesz részt. Még vizsgálják a tűzvész okát.

Forrás: AFP/Natalka Levina

A hivatal tájékoztatása szerint Kijevben, Csernobilban és az atomerőműhöz tartozó ipari területen a sugárzás szintje a normákon belül van.

Szerda reggel attól féltek, hogy az északi szél a főváros felé fújja a füstöt, de a rendkívüli helyzetek hivatala megnyugtatta a lakosokat, hogy nem kell tartaniuk a füsttől.

A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben - azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje - kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is, estére már tízhektáros területen égett az erdő.

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel, amelyet egyébként az 1986-os baleset után evakuáltak és ledózeroltak. A sugárzás szintje az atomerőműtől 8 kilométerre olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek. Innen kapta a nevét a Vörös-erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

KAPCSOLÓDÓ CIKK