Megérkeztek az első nemzetközi segélyszállítmányok Guatemalába

2018.06.06. 05:02

Megindult a nemzetközi segítségnyújtás Guatemalának a Fuego vulkán vasárnapi kitörését követően - közölte kedden Heinz Hiemann, a közép-amerikai állam elnökének szóvivője. Legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember vesztette életét a tűzhányó kitörése miatt.

„Már most kapunk nemzetközi támogatást, a nap folyamán orvosi kezelésre az Egyesült Államokba szállítanak néhány embert, emellett Mexikóból orvosok érkeznek Guatemalába” - idézi Hiemannt a Prensa Libre című helyi lap internetes felületén. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint három gyermeket szállítanak kórházi ellátásra az Egyesült Államokba.

Újabb robbanás történt

A guatemalai katasztrófavédelmi hatóságok szerint kedden a tűzhányó ismét aktivitást mutatott, egy robbanást követően láva ereszkedett le a déli oldalán. Hat veszélyeztetett térségben hat település evakuálását rendelték el.

„Megkezdték a Fuego vulkán közelében fekvő települések evakuációját a megnövekedett tevékenységre tekintettel, amely vulkanikus törmelékárakhoz vagy iszapárakhoz is vezethet” - derült ki a hatóságok közleményéből. A közlés szerint az újságírókat és mentőalakulatokat is kivonták a veszélyeztetett térségből.

Csaknem derékig érő vulkáni hamuban keresik az eltűnt embereketForrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Fabricio Alonzo

Kritikus a helyzet

Az újabb kitörés miatt sűrű füstfüggönyre és hamulepelre lehet számítani - közölte a latin-amerikai ország vulkanológiai intézete a Twitteren. A hatóságok figyelmeztetése szerint a kőolvadékból emellett forró gázok is kiválhatnak, ami miatt az érintett térségek feltétlenül elkerülendőek. Eddy Sanchez, a guatemalai vulkanológiai intézet igazgatója szerint évek óta nem látott hevességgel tört ki a Fuego. „Jelen pillanatban nagyon kritikus a helyzet” - mondta. A vulkán oldalain a rendkívül gyorsan mozgó hamuból, gázokból, kőtörmelékből és lávából álló folyamok hőmérséklete elérheti akár a 400 Celsius-fokot is.

Csak a legszükségesebbeket vihették magukkalForrás: AFP/Johan Ordonez

A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember vesztette életét a tűzhányó kitörése miatt.Sokan közülük elégtek, vagy a mérgező gázoktól fulladtak meg. A mentőalakulatok borzalmas látványról számoltak be: a katasztrófa sújtotta területen egyes házakban egész családokat találtak, akik a vulkánkitörés következtében vesztették életüket. Nem kizárható, hogy a kutató-mentő munkálatok során további áldozatokra lelnek.

Mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint. Carlos Soto egészségügyi miniszter szerint az érintett régió kórházaiban 33 pácienst kezelnek harmadfokú égési sérülésekkel.

A legszegényebb falvakat érinti

A Caritas katolikus segélyszervezet három szükségszállást is berendezett. „A természeti katasztrófa a legsúlyosabban éppen a térség két legszegényebb és távol eső falvát sújtotta” - mondta Claudio Moser, a Caritas latin-amerikai régióért felelős ügyintézője.

Sergio Cabanasnak, a katasztrófavédelem igazgatójának legfrissebb tájékoztatatása szerint továbbra is 192 embert tartanak nyilván eltűntként. „Tudjuk a neveiket, életkorukat, s azt is, hogy mely falvakból származnak” - mondta Cabanas.

Mindent beterít a hamuForrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Fabricio Alonzo

Idén már másodszor

A nagy erővel kitörő Fuego hétfőn 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott, és a vulkanikus törmelékár elárasztotta El Rodeo települését.
Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu, több településen óriási károk keletkeztek.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a vasárnapi az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje.
Hétfőn egy sor dél-amerikai ország fejezte ki együttérzését Guatemalával a történtek miatt. Többen a segítségüket is felajánlották, köztük António Guterres ENSZ-főtitkár is. Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.