Sok az erőszakos bűncselekmény és a fertőző megbetegedés a migránsok miatt

Vágólapra másolva!
Egyre több migráns érkezik az új nyugat-balkáni útvonalakon Horvátországba. Több megyében is megnövekedett az általuk elkövetett büncselekmények száma, a horvát sajtó szerint tetvesség és rühesség is felütötte a fejét, ezért az önkéntesek védelmében a Vöröskereszt beszüntette az ételosztást a migránsok között.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi adatok szerint idén május elsejéig a horvát rendőrség 1761 illegális migránst kapott el. A büncselekmények száma is nagy számban emelkedett. Karlovac és Lika-Senj megyékben elfoglalják a leketlen épületeket, Krnjak lakói jelentettek egy autó lopst is, amit később a szlovén határ mellett találtak meg.

Körülbelül 2100 migráns érkezett főként Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból és Irakból.

A helyi rendőrség 13 esetben követtek el büncselekményt migránsok verekedtek és loptak, 18 esetben pedig lakásokba törtek be.

A migránsokkal megjelentek a tetvek és a rühes megbetegedések is.

Hazim Kapic egészségügyi miniszter arra figyelmeztet, hogy akár járvány is lehet - írja a Vecernji.

Eddig több mint 80 fertőzőtt migránsról tudunk, de ez a szám feltehetőleg emelkedni fog. A szakemberek poróbálják megakadályozni a fertőzés terjedését - mondta Kapic.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter elmondta, hogy a rendőröknél védőkesztyűk és fertőtlenítő szerek is vannak a biztonság kedvéért.

A bihácsi Vöröskereszt nem akarja, hogy az önkéntesei megfertőződjenek, ezért

abbahagyták az ételosztást a migránsok között

és visszavonja az anyagi és technikai támogatást is.

„Eddig az országos és megyei intézmények még semmit nem tettek annak érdekében, hogy a migránsokkal dolgozó önkéntesek, valamint maguk a migránsok biztonságát garantálják, így egyre több rühes megbetegedéssel állunk szemben, amely lassan járvánnyá növi ki magát. Ez már országos probléma, és itt az idő, hogy ezért valaki felelősséget vállaljon."