A balkáni országok számára a Stop Soros törvénycsomag mintául szolgálhat a migrációt szervező szervezetek visszaszorítására, de a nyugat-európai országok számára is, ahol erős a Soros-szervezetek befolyása – mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa a Kossuth Rádió 180 perc adásában.

A nyugat-balkáni útvonal országaiban mindenütt megtalálhatók Soros György szervezetei, az elemző kiemelte

  • Albániát,
  • Bosznia-Hercegovinát
  • és Szerbiát.

Deák Dániel szerint ezeknek a szerveződéseknek az a céljuk, hogy a bevándorlók mozgását megkönnyítsék, és az illegális bevándorlást legálissá tegyék. A politológus úgy látja, egyre több országban ismerik fel, hogy rendkívül veszélyesek a Soros-szervezetek. Kiemelte ugyanakkor, hogy a balkáni útvonalon még nem minden kormány ismerte fel a problémát, de elindult egy pozitív változás. Úgy látja, hogy a Stop Soros mintául szolgálhat a balkáni államok számára, és amennyiben a magyar szabályozás elemeit átültetnék saját törvényalkotásukba, akkor megszüntethetnék a szervezeteknek a bevándorlást szervező tevékenységét.

Szlovéniában a választási kampány egyik legfontosabb kérdése a migráció volt, és az a párt nyert, amely felhívta erre a veszélyre a figyelmet – hívta fel a jelenségre a figyelmet a Figyelő munkatársa. „Látszik, hogy a balkáni útvonalon már vannak olyan országok, amelyek a magyar álláspontot képviselik, de a térségben következetes és erős álláspontot továbbra is csak Magyarország képvisel" – tette hozzá a „pozitív változás" kapcsán.

Nyugat-Európa is minta lehet a Stop Soros

Deák ismertette, hogy a régióban és Nyugat-Európában is már évtizedek korábban megjelentek a Soros-alapítványok. Ezeknek a szervezeteknek az a céljuk, hogy kormányzati, gazdasági és igazságszolgáltatás szintjén a lehető legnagyobb befolyást gyakorolják. Meglátása szerint a szegényebb balkáni országokban könnyebb dolguk van, könnyebben érvényesíthetik befolyásukat.