A börtönben fog meghalni a stockholmi gyilkos gázoló terrorista

támadás Stockholm
Stockholm, 2017. április 7. Mentő- és tűzoltóautók Stockholmban 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. A sofőr legalább három embert halálra gázolt. (MTI/EPA/Fredrik Sandberg)
Vágólapra másolva!
Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Svédországban Rahmat Akilovot, a tavaly áprilisi stockholmi gázolásos merénylet üzbég elkövetőjét.
Vágólapra másolva!

Akilovot egyebek mellett

terrorcselekményben elkövetett ötrendbeli gyilkosságban találták bűnösnek

- közölte a stockholmi bíróság. Akilov egy lopott teherautóval száguldott végig Stockholm belvárosában egy forgalmas sétálóutca mintegy fél kilométeres szakaszán 2017. április 7-én. Több gyalogost elütött, majd belehajtott egy áruház épületébe, és ott is több embert elgázolt.

Mentő- és tűzoltóautók Stockholmban 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg

Öt ember - egy brit férfi, egy belga nő és három svéd állampolgár, köztük egy 11 éves kislány - meghalt, tizennégyen pedig megsérültek a támadásban.

Rahmat Akilov Forrás: Twitter

A gázolót néhány óra alatt elfogták, aki be is ismerte tettét. Mindvégig ő volt az ügy egyetlen gyanúsítottja. A merényletet megelőzően Svédország elutasította Akilov menedékkérelmét, és

ki kellett volna toloncolni az országból.

A 40 éves üzbég férfi a bírósági tárgyaláson azt mondta, hogy merényletével

Svédországot akarta megbüntetni amiatt, hogy részt vesz az Iszlám Állam elleni globális küzdelemben.