A börtönben fog meghalni a stockholmi gyilkos gázoló terrorista

2018.06.07. 14:05

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Svédországban Rahmat Akilovot, a tavaly áprilisi stockholmi gázolásos merénylet üzbég elkövetőjét.

Akilovot egyebek mellett terrorcselekményben elkövetett ötrendbeli gyilkosságban találták bűnösnek - közölte a stockholmi bíróság. Akilov egy lopott teherautóval száguldott végig Stockholm belvárosában egy forgalmas sétálóutca mintegy fél kilométeres szakaszán 2017. április 7-én. Több gyalogost elütött, majd belehajtott egy áruház épületébe, és ott is több embert elgázolt.  

Mentő- és tűzoltóautók Stockholmban 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba.Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg

Öt ember - egy brit férfi, egy belga nő és három svéd állampolgár, köztük egy 11 éves kislány - meghalt, tizennégyen pedig megsérültek a támadásban.

Rahmat AkilovForrás: Twitter

A gázolót néhány óra alatt elfogták, aki be is ismerte tettét. Mindvégig ő volt az ügy egyetlen gyanúsítottja. A merényletet megelőzően Svédország elutasította Akilov menedékkérelmét, és ki kellett volna toloncolni az országból.A 40 éves üzbég férfi a bírósági tárgyaláson azt mondta, hogy merényletével Svédországot akarta megbüntetni amiatt, hogy részt vesz az Iszlám Állam elleni globális küzdelemben.