Felfüggesztették a mentést az időjárás miatt Guatemalában

2018.06.07. 19:51

A guatemalai hatóságok csütörtökön felfüggesztették a mentési munkálatokat a múlt héten kitört Fuego (Tűz) vulkán környékén a rossz időjárási viszonyok miatt – jelentette a helyi katasztrófavédelem. A halálos áldozatok száma eközben meghaladta a százat.

Az időjárási és a helyszíni viszonyok nem megfelelőek a mentők testi épségének megőrzése érdekében, ezért az a döntés született, hogy pillanatnyilag felfüggesztjük a mentési munkálatokat – mondta David de León, a CONRED szóvivője. A térségben megfigyelőállást létesítenek, és amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, a mentőcsapatok visszatérhetnek – tette hozzá és felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol a környéktől.

A guatemalai csendőrség lezárta a környéket, hogy megakadályozza a lakosok bejutását, több túlélő ugyanis megpróbál visszatérni korábbi otthonába, hogy kimentse személyes tárgyait.

A rendőrség eközben arról tájékoztatott, hogy egy nő holttestére bukkantak helyi idő szerint csütörtök reggel, aznap pedig egy férfi belehalt súlyos égési sérüléseibe az egyik kórházban. Ezzel a két újabb halálesettel már 101 halottja van a Fuego kitörésének.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön elmondta: az Egyesült Államok gyorssegélyt, valamint repülőgépet is küld a térségbe, hogy Floridába szállíthassák kezelésre azokat, akik égési sérüléseket szenvedtek. Egyúttal őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A guatemalai szeizmológiai, vulkanológiai, meteorológiai és hidrológiai intézet jelentése szerint csütörtöktől csapadék várható, amely akár a jövő hét végéig is megmaradhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK