Theo Francken, a belga kormány migrációs politikáért felelős államtitkára kijelentette, hogy amennyiben nem zárjuk le a határokat, akkor megszűnik a schengeni övezet, majd pedig maga az Európai Unió is. Szerinte a migránsokat vissza kell küldeni Afrikába. 

A napokban tartottak tanácskozást az Európai Unió belügyminiszterei, amelyen az unió migrációra adott válasza volt a fő téma.

Theo Francken, a brüsszeli kormány migrációs politikájáért felelős államtitkáraForrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

A 28 miniszter arról tanácskozott, hogy miképpen lehetne kompromisszumra bírni a nemzetállami vezetőket a júniusi csúcstalálkozó előtt.

E tárgyalást követően Francken kijelentette, hogy a dublini reform teljes mértékben megbukott – közölte a 888.hu Le Soir című francia nyelvű belga lap információira hivatkozva.

Francken szerint már most egyértelműen látni lehet a tendenciákat, elég csak Olaszország esetére gondolni, ahol a Liga és az Öt Csillag Mozgalom következetesen bevándorlásellenes álláspontot képvisel, de Ausztriával is érdemes számolni, mert Bécs júliusban átveszi az EU soros elnökségét, és akkor pedig teljesen más mederbe terelődik ez a vita. Az osztrákok nem a jelenlegi, dublini egyezményre fókuszáló logika mentén fognak tárgyalni, hanem a külső határok védelmét fogják hangsúlyozni– tette hozzá.

Migránsok BrüsszelbenForrás: AFP/John Thys

Az államtitkár véleménye alapján érdemes lenne a csónakokat egy az egyben visszafordítani Afrika felé, mert ha a bevándorlási válságot nem sikerült megállítani, az egyszerre jelenti a schengeni övezet és az Európai Unió végét is.

Nem arról kell vitáznunk, hogy a házon belül kit melyik szobába rakunk, mert Európa három éven át ezt tette.

Be kell zárnunk az ajtókat, az elülsőt és a hátsót is - tudatta.

Theo Francken ausztrál mintára javasol megoldási módot, ami az illegális bevándorlás megszüntetésére és az igazi menekültek kiszűrésére alapul. Emellett a migránsok anyaországait kellene megsegíteni, valamint Törökországhoz hasonlóan Tunéziával is megállapodást kellene kötni, hogy az észak-afrikai partokról érkezőket vissza lehessen toloncolni.Hónapok óta ezt mondom. Ha minden ajtót bezárunk, minden ország szolidárisabb lesz- tette hozzá az államtitkár.