Katasztrófa fenyegeti Belgrádot a migránsáradat miatt

2018.06.07. 15:18

A Balkán-félszigeten nem sikerül megállítani a migránsáradatot. Az elmúlt hetekben főleg a török-görög szárazföldi határon nőtt meg látványosan az illegális bevándorlók száma, de most már az Égei-tengeren is egyre több csónakot indítanak útnak az embercsempészek. Nagyjából 1 millió forintnak megfelelő összegért hozzák el az ázsiai és afrikai migránsokat a szerb fővárosba, ahol a helyiek szerint a helyzet katasztrófával fenyeget.

Kedden két különböző akcióban összesen 84 illegális bevándorlót fogtak el az Égei-tengeren.

A migránsok a görög szigeteket akarták elérni, amikor visszafordították őket Törökországba.

Pakisztáni migránsok BelgrádbanForrás: AFP/Oliver Bunic

Múlt héten egy migránsokat szállító csónak elsüllyedt a török partoknál. A baleset 5 túlélőjét helyi halászok mentették ki – közölte az M1 híradója.

A tengeri útvonalon próbálkozó illegális bevándorlók többsége a görög szigeteken keresztül akar belépni az Európai Unióba. A görögországi táborokban több mint 15 ezer migráns várja a menedékjogi kérelmének elbírálását. Közülük mintegy 8 ezer az alig 2500 ember befogadására alkalmas leszboszi táborban tartózkodik.

Egyre forgalmasabb a balkáni útvonal is: a Belgrád központjában lévő Miksaliste nappali pihenőhelyre szerdán 22 fős csoport érkezett Macedónia felől.Az afgán migránsok a túlterhelt, észak-görögországi Xanthi (Kszanti) zárt befogadóközpontot hagyták el.

Az embercsempészeknek fizetett összeg Belgrádig eléri az 1 millió forintot.  

A humanitárius szervezetek adatai alapjánmájusban már közel 900-an érkeztek Szerbiába, 200-zal többen, mint az előző hónapban, de szerintük a tényleges számok ennél nagyobbak.Ezt erősíti meg Gordan Paunović, egy civil szervezet vezetője is, aki szerint legalább másfélszer ennyi migráns haladt át Belgrádon, ezért a helyzet katasztrófával fenyeget.

A migránsok Bosznia-Hercegovinán keresztül mennek Nyugatra

A tapasztalatok alapján az újonnan érkezettek igyekeznek gyorsan továbbállni Nyugat-Európába. Csak kedden mintegy 100 migráns indult menetrendszerinti járatokkal Belgrádból a bosnyák határ felé.

Migránsok a bosnyák fővárosban, SzarajevóbanForrás: AFP/Elvis Barukcic

A migránsok áradata pedig napról napra növekszik.

Csak Belgrádba több mint 400 illegális bevándorló érkezett június első hetében, tavaly ez a szám ilyenkor 300 fő volt.

Főként afganisztáni és pakisztáni migránsok jönnek, elsősorban Macedónia felől.

Az nem világos, hogy Pakisztánból mégis mi elől menekülnek, hiszen ott béke van.

Ennek a migránsáradatnak a megfékezéséről tartottak szerdán tanácskozást a nyugat-balkáni országok rendőri vezetői Ausztria és Szlovénia képviselőivel a szlovéniai Brdóban.

Az osztrák belügyminisztérium által kidolgozott terv értelmében az érintett országokban a hadsereg is részt venne a határok megerősítésében.

Ma pedig Szarajevóban tárgyalnak az elképzelésről ugyanezen államok belügyminiszterei.