Kirúgták az EU-s bevándorlási ügynökség korrupt igazgatóját

2018.06.07. 17:22

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) vezetősége lemondatta a botrányt botrányra halmozó José Carreira-t a szervezet igazgatói tisztségéről. Az Európai Csalás Elleni Hivatal jelenleg nyomoz utána korrupciógyanús ügyekben.

Ahogy az Origo azt már megírta, lelki terror, csalás, zaklatási és korrupciós botrányok uralják az EASO mindennapjait.

A mérvadó brüsszeli liberális lap, a Politico információi alapján most felmentették a portugál származású José Carreira-t az igazgatói tisztségből.

José CarreiraForrás: AFP/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Ideiglenes jelleggel utódjának Jamil Addou-t választották, aki eddig a Menekülteket Segítő Alap vezetője volt.

Carreira ellen már 9 hónapja nyomoz az Európai Csalás Elleni Hivatal.A volt igazgató körül számos furcsa és korrupciógyanús közbeszerzési ügy bukkant fel az utóbbi időszakban.

Az EASO munkatársainak kiszivárogtatott belső levelezéseiből pedig elég lehangoló kép rajzolódik ki a szervezetről.

Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a máltai székhelyű hivatal vezetősége nem tartja tiszteletben a törvényeket és a belső szabályokat sem, emiatt a legjobb alkalmazottak felmondanak.

Emmanuel Maurage, az EASO emberi erőforrásokért felelős vezetője a jogszerűség hiányára hivatkozva áprilisban adta be a felmondását.

Szerinte az ügynökségen belül kémkednek a renitensnek bélyegzett munkatársak ellen, megfélemlítik őket, hamis bizonyítékokat gyártanak ellenük, aztán ügyvédeket vesztegetnek meg annak érdekében, hogy teljesen lejárassák azokat.

Ezek az ügyek a volt igazgatóhoz kapcsolódtak.

MigránsokForrás: AFP/CrowdSpark/Danilo Campailla

Bjarni Nash, az EASO közbeszerzésekért felelős vezetőjének a nyilvánosságra került mailjében az áll, hogy a szervezeten belül meghurcolják és terrorizálják őt, csak azért, mert szeretné betartatni a törvényeket.

Ez összefüggésben lehet José Carreira korrupciógyanús közbeszerzéseivel.

Az EASO munkája különösen fontos, legfőbb feladata a 2015-ben kezdődő migrációs válság óta az, hogy segítse a bevándorlóáradattal megbirkózni képtelen EU-s tagállamokat, elsősorban Olaszországot és Görögországot.

Ehhez az uniós adófizetők pénzéből rengeteg forrást is kapott.

Míg 2015-ben a szervezet költségvetése 15,5 millió euró volt, ez tavalyra 69 millió euróra nőtt, ami 22 milliárd forintnak felel meg.

A sorozatos botrányokra a volt igazgató még most sem hajlandó érdemben reagálni.