Putyin ukrán provokációról beszélt a focivébével kapcsolatban

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin, orosz elnök.
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin 2001 óta 16. alkalommal tartja a Közvetlen Vonal nevű fórumot. Az elnökhöz az adásra beérkezett több mint 2 millió kérdést, kérelmet és panaszt csoportosítják és feldolgozzák, majd - az orosz elnöki hivatal szerint - elkezdenek a megoldáson dolgozni.
Vágólapra másolva!

Biztos az orosz gazdaság növekedésében

Putyin bizonyosságát fejezte ki Oroszország hosszú távú gazdasági növekedésében.

Azt mondta, hogy Oroszország tartós növekedési pályára állt – a tavalyihoz képest a hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékkal nőtt –, az infláció történelmi mélypontra esett vissza, és növekszik a reáljövedelem is. A gépek, berendezések és az agrártermékek exportjának növekedése a strukturális változások jele.

Az amerikai importvámok szankciók

Az elnök az Oroszországgal szembeni szankciókat és "vádaskodásokat" a feltartóztatás eszközeinek nevezte a Nyugat részéről, amely szerinte vetélytársnak tekinti Moszkvát. Megítélése szerint ezeknek akkor lesz végük, ha nyilvánvalóvá válik, hogy kontraproduktívak.

Az amerikai importvámok valójában szankciók, amelyekre az európai országok nem számítottak - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az elnök már évekkel ezelőtt arra figyelmeztette az európai országokat, hogy az Egyesült Államok saját szabályait akarja rákényszeríteni más országokra, de akkor senki sem hallgatott rá.

Arra figyelmeztetett, hogy az orosz üzletembereknek további korlátozásokkal kell majd szembenézniük Nyugaton, és mind nekik, mind vagyonuknak jobb helye lenne Oroszországban.

Hasznosítani kell a világbajnokság infrastruktúráját

Az orosz régiók kormányzói nem hagyhatják, hogy a labdarúgó-világbajnokságra felépített stadionok később piacokká alakuljanak át, és meg kell találniuk a módját azok hasznosításának – jelentette ki az orosz elnök.

Szerinte a világbajnokság infrastruktúráját a sport fejlesztésére kell felhasználni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-es szocsi olimpia létesítményeinek kihasználtságát sikerült biztosítani.

Reméli, hogy az orosz labdarúgó-válogatott a küszöbönálló oroszországi világbajnokságon a legjobb tulajdonságait mutatja majd be, ugyanakkor fontosnak nevezte a játékosok új nemzedékének kinevelését.

Vlagyimir Putyin a hagyományos interaktív televíziós fórumon Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

A harmadik világháború a civilizáció végét jelentené

Az elnök szerint a harmadik világháború a civilizáció végét jelentené. Mint mondta, a regionális háborúk az egymás kölcsönös megsemmisítésétől való félelemnek, hadászati paritásnak köszönhetően nem váltak globális konfliktussá. Szerinte az Egyesült Államoknak a fegyverzetkorlátozási egyezményekből történő kilépése veszélyezteti ezt az egyensúlyt.

Az orosz elnök sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy, a mai követelményeknek megfelelő európai biztonsági rendszer kialakításáról.

Putyin az Oroszországgal szembeni szankciókat és "vádaskodásokat" a feltartóztatás eszközeinek nevezte a Nyugat részéről, amely szerinte vetélytársnak tekinti Moszkvát. Megítélése szerint ezeknek akkor lesz végük, ha nyilvánvalóvá válik kontraproduktív mivoltuk.

Az ukrán provokációnak súlyos következményei lehetnek

A labdarúgó-világbajnokság idején bekövetkező ukrán katonai "provokációknak" súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára - figyelmeztette Kijevet Putyin.

"Remélem, hogy ilyen provokációkig nem fajul el a dolog, de ha ez megtörténik, úgy gondolom, hogy annak nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve" – jelentette ki Putyin Zahar Prilepin orosz író kérdésére válaszolva.

Prilepin fegyverrel harcolt a Donyec-medencei szakadár köztársaságok oldalán.

Az orosz nyelvű oktatás visszaszorítását célzó lett törvényre reagálva Putyin elvetette annak lehetőségét, hogy Moszkva szankciókat vezessen be Rigával szemben. Mint mondta, Oroszországnak olyan eszközökkel kell élnie, amelyek nem súlyosbítják a Lettországban élő oroszok helyzetét, ezért inkább tárgyalásokat folytat az emberi jogok ottani megsértéséről az Európai Unióval.

Jól haladnak az új fegyverekkel

A tervezett ütemben zajlik a márciusban bejelentett új orosz fegyverrendszerek hadrendbe állítása – mondta az orosz elnök.

A nukleáris hajtóművel rendelkező, hiperszonikus Avangard hadászati rendszer sorozatgyártása megkezdődött, azt 2019-ben, a Szarmat típusú, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális ballisztikus nehézrakétákat pedig 2020-ban állítják majd hadrendbe. A Kinzsal hiperszonikus rakétát és a harci lézerkomplexumot már rendszerbe állították az orosz fegyveres erőknél.

Putyin közölte, hogy Moszkva egyelőre nem tervezi fegyveres erőinek teljes kivonását Szíriából, és mindaddig ott tartja őket, amíg azt az érdekei megkívánják.