1600 migránst helyez el börtönökben az Egyesült Államok

2018.06.08. 13:52

Az Egyesült Államok bevándorlás- és vámügyi hivatala (ICE) bírósági meghallgatásra váró 1600 illegális bevándorlót helyez el ideiglenes jelleggel szövetségi börtönökben, mert saját létesítményei túlzsúfoltak.

Az ICE egyik szóvivője szerint öt szövetségi börtönben fogják elszállásolni a migránsokat. Az igazságügyi minisztérium és a bevándorlási hatóság arról állapodott meg, hogy a börtönök 1600 helyet biztosítanak 120 napra a büntetésvégrehajtási-intézetekben.Csak a kaliforniai Victorville fegyintézetében 1000 migránst készülnek elhelyezni, miközben a börtön alkalmazottai 500 rabot helyeznek át helyteremtés érdekében egy közepes biztonsági fokozatú létesítménybe - közölték amerikai tisztségviselők a Reuters hírügynökséggel.

Szigorúbb a rendelet

Donald Trump amerikai elnök április elején szigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó eljárásrendet, véget vetve a "fogd meg és engedd el" politikának, amely szerint a migránsokat elfogásuk után szabadon bocsátották, és szabadlábon várhatták ki a sorsukról döntő bírósági tárgyalást, amennyiben nem voltak büntetett előéletűek.

Trump elrendelte, hogy a határnál elfogott illegális bevándorlókat le kell tartóztatni, és amíg lehet, fogva kell tartani.