1600 migránst helyez el börtönökben az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok bevándorlás- és vámügyi hivatala (ICE) bírósági meghallgatásra váró 1600 illegális bevándorlót helyez el ideiglenes jelleggel szövetségi börtönökben, mert saját létesítményei túlzsúfoltak.
Vágólapra másolva!

Az ICE egyik szóvivője szerint öt szövetségi börtönben fogják elszállásolni a migránsokat. Az igazságügyi minisztérium és a bevándorlási hatóság arról állapodott meg,

hogy a börtönök 1600 helyet biztosítanak 120 napra a büntetésvégrehajtási-intézetekben.

Csak a kaliforniai Victorville fegyintézetében 1000 migránst készülnek elhelyezni, miközben a börtön alkalmazottai 500 rabot helyeznek át helyteremtés érdekében egy közepes biztonsági fokozatú létesítménybe - közölték amerikai tisztségviselők a Reuters hírügynökséggel.

Szigorúbb a rendelet

Donald Trump amerikai elnök április elején szigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó eljárásrendet, véget vetve a "fogd meg és engedd el" politikának, amely szerint a migránsokat elfogásuk után szabadon bocsátották, és szabadlábon várhatták ki a sorsukról döntő bírósági tárgyalást, amennyiben nem voltak büntetett előéletűek.

Trump elrendelte, hogy a határnál elfogott illegális bevándorlókat le kell tartóztatni, és amíg lehet, fogva kell tartani.