Amerika fokozza az Iszlám Állam elleni csapásokat

Iszlám Állam, Amaq
Vágólapra másolva!
John Nicholson, a NATO tábornoka fontos információkat osztott meg az Iszlám Állam elleni támadásokról. Ezekből az derül ki, hogy az Egyesült Államok határozottabban fog fellépni a dzsihadista terrorszervezet ellen.
Vágólapra másolva!

Az afgán kormány a tálibokkal szembeni hadműveleteit átmenetileg felfüggesztette. Ez a lépés azonban lehetőséget ad az amerikai hadseregnek arra, hogy

fokozza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni támadásait Kelet-Afganisztánban.

Ezt John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok és a NATO-vezetésű Eltökélt Támogatás afganisztáni művelet vezetője mondta pénteken Brüsszelben.

Nicholson szerint az afgán kormányhadseregnek a tálib lázadók ellen folytatott hadműveleteinek felfüggesztése nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokra.

A kelet-afganisztáni Nangarhar környékén az Iszlám Állam fegyvereseivel vívott összecsapások folytatódnak,

egyre intenzívebbek, és még tovább erősödnek.

Iszlám Állam Forrás: AFP Illusztráció

A harcokban az afgán hadsereg szárazföldi alakulatai és amerikai különleges erők vesznek részt afgán és amerikai légi támogatással.

A tábornok a tűzszünet bejelentését jelentős lépésnek nevezte.

A tálibok ez idáig nem reagáltak a bejelentésre, nem lehet megjósolni, hogy csatlakozni fognak-e a tűzszünethez.

A tűzszünet június 12. és 20. között lesz érvényben.

A bejelentés szerin a műveleteket csak a tálib lázadók ellen állítják le, az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatják a harcokat.