Az emberi civilizációnak szüksége van energiára, de nem szabad, hogy ez az energia elpusztítsa a civilizációt - mondta vasárnap Ferenc pápa a nagy olaj- és földgázipari vállalatoknak a Vatikánban összegyűlt vezetői előtt.

A katolikus egyházfő megállapította: a modern társadalomnak - az információ gyors és nagy mennyiségű áramlása, valamint a személyek és javak nagy fokú mozgása miatt - nagy mennyiségű energiára van szüksége. Ugyanakkor a Földön egymilliárd ember szenved energiahiányban - tette hozzá.

A pápa állást foglal a tiszta energia mellett.

Ferenc pápaForrás: REUTERS

Felhívva a figyelmet a környezeti egyensúlytalanságokra, amelyek az emberiség nagy családját veszélyeztethetik a jövőben.

Kifejtette: mindazok, akik találékonyságukkal és szakmai hozzáértésükkel képesek voltak sokak életminőségének a javítását szolgáló újításokra, remélhetőleg ezt a tehetségüket a jövőben is kamatoztatni fogják, hogy segítsenek megoldani mai világunk két legtörékenyebb helyzetét, a szegényekét és a környezetét. A pápa felszólította a jelenlévőket: alkossák ők annak a vezetői csoportnak a "magját", amely a globális energetikai átmenet során tekintettel lesz a Föld minden népének, a jövő nemzedékeinek, az állat- és növényvilág minden fajának, az ökoszisztémáknak a szempontjaira.

A Vatikánban emlékeztettek, hogy a mostani kétnapos konferenciára az olaj- és földgázipari vezetőkkel három évvel azután kerül sor, hogy 2015. június 18-án bemutatták Ferenc pápának a teremtett világ védelméről és a környezetről szóló enciklikáját.

A La Repubblica olasz lap akkor úgy minősítette ezt a dokumentumot, hogy az "ökológiai kiáltvány az emberiséghez, a nemzetközi politikai-gazdasági, valamint tudományos élethez". A szöveg szerint a világ minden egyes eleme összefügg, felhívja a figyelmet arra, hogy a bolygónk egyre sérülékenyebb egyensúlya főleg a szegényeket, a kirekesztetteket sújtja, a környezeti gondok megoldása pedig a nyomor gyökereinek felszámolásában segíthet.

Az egyházfő új életstílust szorgalmazott, szerinte a szabadon és tudatosan megélt mérsékletesség felszabadító. Mint akkor fogalmazott, kevesebb szükséglettel is sokat lehet élni.

Forrás: Pixabay