Rakétákat lőttek a jemeni lázadók Szaúd-Arábiára

Vágólapra másolva!
Rakétát lőttek ki a jemeni húszi felkelők a közel-keleti ország polgárháborújába beavatkozó Szaúd-Arábia területére, a becsapódásban három szaúdi civil meghalt - jelentette szombaton a szaúdi média.
Vágólapra másolva!

A rakéta kilövését és annak halálos kimenetelű becsapódását a dél-nyugati Dzsizán város térségében a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán harcoló, Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció is megerősítette.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű - főként szunnita - erők között.

A felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát,

és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

6400 civil halt meg a harcokban

A több mint három éve tartó szaúdi beavatkozásban számtalan civil és katona vesztette életét, de az iszlám fundamentalista vahhábita irányzatát követelő királyság és szövetségeseinek pusztító légicsapásai látszólag egyre eltökéltebbé teszi a húszikat.

A lázadók továbbra is megkísérelnek visszavágni Rijádnak, ballisztikus rakétákat lőnek ki az olajmonarchia területére, azokat a szaúdiak rendszerint időben elfogják.

Rijád a húszik támadásait nagyszabású légicsapásokkal torolja meg,

legutóbb Szanaát bombázták koalíciós repülők április végén.

Az ENSZ adatai szerint közel 6400 civil vesztette életét és mintegy 10 ezer sebesült meg a jemeni polgárháborúban az utóbbi három évben. A világszervezet szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra.