A kanadai kormányfőnek külön helye van a pokolban - mondta egy amerikai vezető

2018.06.10. 18:42

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának igazgatója és Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója élesen bírálta Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt a G7-es csúcsértekezleten kifejtett álláspontja miatt. Larry Kudlow úgy fogalmazott Trudeauról: "valójában hátba döfött bennünket". Peter Navarro pedig a Fox televízióban arról beszélt, hogy a kanadai politikusnak "külön helye van a pokolban".

Kudlow többször is "árulással" vádolta meg Trudeau-t, aki az amerikai elnökkel történt megbeszélése után sajtóértekezletet tartott, és közölte, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. A kanadai kormányfő fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

Kudlow, "sekélyes játéknak" nevezve a sajtóértekezletet, elmondta: jelen volt Trump és Trudeau kétoldalú megbeszélésein, amelyeken a két politikus "nagyon jól megértette" egymást.

Nagyon közel álltunk ahhoz, hogy megállapodást kössünk az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodásról, de aztán távoztunk és ekkor Trudeau előhúzta ezt a belföldi használatra szánt sekélyes politikai attrakciót

- fogalmazott a gazdasági főtanácsadó.

Hozzátette: szerinte a kanadai politikus a Trump elleni támadással "megpróbált politikai jó pontokat szerezni" magának. "Trudeau hibázott. Vissza kell vonnia kijelentéseit" - szögezte le Larry Kudlow.

Trudeau kanadai miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadó még élesebben fogalmazott, amikor a Fox televízióban azt mondta:

külön helye van a pokolban bármely politikusnak, aki rosszhiszeműen folytat diplomáciai megbeszéléseket Donald J. Trumppal, majd távoztában megpróbálja hátba támadni őt.A műsorvezető, Chris Wallace kérdésére, hogy vajon Donald Trump elnök osztja-e ezt a véleményt, Navarro azzal válaszolt: az elnöki repülőgépen ez volt a benyomás. A kereskedelmi főtanácsadó hozzátette: "valamennyi barátomnak Kanadában azt üzenem, hogy a modern kanadai történelemben ez volt az egyik legrosszabb politikai melléfogás egy kanadai vezető részéről". Majd leszögezte: a G7-es csúcs zárónyilatkozatának szövegtervezete "szocialista dokumentum" volt.
A csúcsértekezleten szokásosan kiadott zárónyilatkozat támogatását Donald Trump a kanadai kormányfő szerinte hamis állításai miatt vonta vissza. Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök azt írta: "Justin sajtókonferencián tett hamis kijelentései miatt, és mert Kanada nagy vámokat vet ki a mi amerikai farmereinkre, dolgozóinkra és vállalatainkra, arra utasítottam az Egyesült Államok képviselőit, hogy ne támogassák a zárónyilatkozatot". Az amerikai elnök szerint míg Trudeau a kétoldalú megbeszéléseken "nyájas és szelíd" volt, a sajtótájékoztatón "nagyon tisztességtelen és gyönge" vezetőnek mutatkozott.