Szajhának nézik az európai nőket a migránsok

Vágólapra másolva!
Nem lehet többé egyedi, elszigetelt esetekről beszélni a német sajtóban Susanna, a 14 éves mainzi lány megerőszakolása és meggyilkolása után, Németországnak fel kell ismernie, hogy új helyzet állt elő, amelyet leginkább a „kultúrák összecsapásaként” lehet jellemezni. Ezt mondta Susanne Schröter etnológus a Die Welt című német lapnak.
Vágólapra másolva!

A frankfurti Goethe Egyetem iszlámkutató intézetének vezetője a Die Welt hírportálján vasárnap közölt összeállításban kiemelte, hogy

a német társadalomnak ki kell találnia, hogyan kezelje a patriarkális, férfiközpontú környezetből érkező erőszakos férfiakat.

A 2015 szilveszterén Kölnben többnyire észak-afrikai férfiak nőket erőszakoltak meg, tavaly decemberben a Kandel nevű kisvárosban egy afgán fiatal egy 15 éves német lányt gyilkolt meg, ezek után még lehetett egyedi, elszigetelt esetnek nevezni a történteket.

De a májusban, Wiesbadenben történt nemi erőszak és gyilkosság után már be kell látni, hogy „a patriarkális struktúrákból és kultúrákból érkező sok fiatal férfi” miatt „új helyzet van”

- mondta Susanne Schröter.

Kiemelte, hogy az iszlámban és más kultúrákban érvényesülnek az erőszakot és a szexuális támadásokat elfogadhatóvá tévő, legitimáló normák, és a Susanna elleni kettős bűncselekmény esetében is ezek az íratlan együttélési szabályok lehetnek a háttérben.

„Ezekben a fiatalemberekben láthatóan nincs semmi tisztelet", sem a német társadalommal, sem a nőkkel vagy a rendőrökkel szemben.

A feltételezett elkövető is csupán szexuális tárgynak tekintette a 14 éves német lányt - mondta a szakértő.

Elmondta, hogy nagyon sok fiatal muszlim férfi tiszteli a nőket és a német társadalom értékeit, és harcol a patriarkális berendezkedés ellen. Ezért nem szabad általánosító módon megbélyegezni és elítélni a menekülteket, az arab férfiakat és a muszlimokat, és nem szabad elfelejteni, hogy a szexuális erőszak más viszonyrendszerekben is megjelenik, de észre kell venni, hogy

a német társadalomban jelenleg valami olyasmi történik, amit a „kultúrák összecsapásaként” lehet jellemezni.

Hozzátette, hogy a menekültválság miatt nagyon sok olyan fiatal férfi érkezett muszlim kultúrájú országokból, akiknek nőképe, nőkről szóló elképzelései merőben eltérnek a német társadalomban megszokottól.

Az ő normáik alapján „mi mind szajhák vagyunk, mert nem fátyolozzuk el magunkat, az alakunkat kiemelő ruhákat hordunk, alkoholt fogyasztunk, dohányzunk, és így tovább”

- mondta Susanne Schröter.

Tovább élezi a helyzetet, hogy több fiatal férfi él Németországban, mint amennyi nő.

- mondta, hozzátéve, hogy a 16-30 éves korosztályba tartozó fiatal férfiak párra vágynak, és az erőszak felé hajlanak, ha nem teljesül ez a vágyuk.

- hangsúlyozta Susanne Schröter.

Kiemelte, hogy a politika és az állami intézmények feladata pontosan megkülönböztetni egymástól a beilleszkedni akaró fiatal férfiakat és az „agresszorokat”.

Segítő kezet kell nyújtani azoknak, akik bizonyítják, hogy be akarnak tagozódni a német társadalomba, és nem szabad őket „állandó fenyegetésekkel elbizonytalanítani”.

A beilleszkedésre nem hajlandó társaikat pedig az eddiginél gyorsabban kell eltávolítani az országból.

A politikának a menekültügy körüli viták pártpolitikai célú kihasználása helyett működőképes koncepciókat kell kidolgoznia és megvalósítania. „Fel kellene ismerni a helyzet komolyságát”, különben tovább mélyül a megosztottság, a szélsőjobboldali csoportok támogatottsága tovább növekszik, a migránsok pedig egyre nagyobb rasszizmussal szembesülnek. „Ezt el lehet kerülni, de akarni is kell” - fogalmazott a kutató.

A 14 éves Susannát a gyanú szerint egy iraki migráns, a 20 éves Ali Bassár megerőszakolta és meggyilkolta Wiesbadenben május 22-én vagy 23-ra virradó éjjel.

A bűncselekmény után elmenekült az országból. Hazájában, az iraki Kurdisztánban péntekre virradó éjjel a helyi hatóságok elfogták, és átadták a német hatóságoknak.

A német szövetségi rendőrség vezetője, Dieter Romannn személyesen utazott el érte Erbílbe. Őrizetbe vették, visszaszállították Wiesbadenbe, ahol kihallgatták. Előzetes letartóztatásáról vasárnap este vagy hétfőn döntenek.