Az olaszok bekeményítenek: megtiltották egy migránshajó kikötését

Aquarius, migránsmentő hajó
SALERNO, ITALY - MAY 26: More than 1000 migrants including 240 children wait to disembark from the Aquarius rescue ship run by humanitarian organization S.O.S. Mediterranee in partnership with Medecins Sans Frontieres at Salerno Harbour, Italy on May 26, 2017. Alessio Paduano / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Újabb illegális bevándorlással kapcsolatos vita tört ki Róma és Valletta között, amikor az olasz hatóságok vasárnap nem engedték az Aquarius mentőhajót kikötni. A hajót egy olyan szervezet működteti, amelyik Soros György bevándorláspárti milliárdossal van kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Olaszország követelte, hogy a hajó 629 migránssal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

A Soros György bevándorláspárti milliárdos által támogatott SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó jelenleg a líbiai felségvizeken van.

Málta szerint az ügyben nem illetékes, mivel a mentés az észak-afrikai állam területi vizein történt, és azt az olasz parti őrség koordinálta.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy

a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását.

Sajtóértesülések szerint vasárnap azzal a követeléssel fordult a máltai hatóságokhoz, hogy engedjék a hajót befutni Vallettába, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.

Májusi felvétel Forrás: AFP/Anadolu Agency/Alessio Paduano

Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet által működtetett hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.

- jegyezte meg felháborodottan Salvini pénteken. Mint mondta, Málta közelebb esik Észak-Afrikához, mint Szicília, és kötelezettségei vannak.