Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely 629 migránssal a fedélzetén vesztegel a nemzetközi vizeken, miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni - közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal.

A brit Reuters hírügynökség információi szerint Joan Ribó, Valencia szélsőbalos polgármestere közölte, hogy

kész fogadni a Soros György által pénzelt SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű álcivil szervezetek hajóját.

Az AquariusForrás: AFP/Gabriel Bouys

Közben Ada Colau, Barcelona radikális baloldali városvezetője felszólította Pedro Sánchezt, hogy engedélyezze az Aquarius kikötését spanyol felségterületen és felajánlotta erre a célra a katalán fővárost.A migránspárti polgármester ezúttal nem járt szerencsével, mert a spanyol miniszterelnök végül Valencia kikötőjébe rendelte a Soros által támogatott szervezet hajóját.

A hajóval eredetileg Máltán vagy Olaszországban akartak kikötni, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter ismét hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy az álcivil szervezetek "tengeri taxikként" megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását, ezért nem engedik a hajó kikötését.

Az olasz hatóságok azt követelték, hogy a hajó a migránsokkal a fedélzetén induljon Máltára, de ott  közölték, hogy nem illetékesek az ügyben.