Szijjártó Péter: Európa határai továbbra is védtelenek

2018.06.11. 16:10

Európa biztonsága kizárólag a törökök jóindulatán múlik, a kontinensünk határai továbbra is védtelenek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar diplomácia vezetője azután nyilatkozott erről, hogy részt vett a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak külügyminiszteri találkozóján a horvátországi Splitben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter a Közép-Európai Kezdeményezés konferenciáján.Forrás: MTI/Kkm

A külügyi és külgazdasági miniszter szerint Törökország felmondta a Görögországgal megkötött visszafogadási megállapodását, ez azt jelenti, hogy a törökök innentől kezdve nem fogadnak vissza illegális bevándorlókat Görögországból.Szijjártó véleménye alapján ez egy rendkívüli figyelmeztető jel arra vonatkozólag, hogy mennyire törékeny az a helyzet, ami Európa déli határánál kialakult.

Ha az EU-török megállapodás is a görög-török megállapodás sorsára jut, akkor egy újabb nagyon komoly hullám indulhat meg a nyugat-balkáni útvonalon, pillanatok alatt több százezer illegális bevándorló érkezhet meg Magyarország déli határához - tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó Péter továbbá kijelentette: a nyugat-balkáni útvonalon az egyetlen olyan védvonal, amely létezik, és valóban működik, az a Magyarország déli határán felhúzott kerítés.