Ez a férfi készíthette a párizsi terroristák bombáját

2018.06.11. 17:31

A svéd állampolgárságú Osama Krayemet, a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik fő gyanúsítottját 2016 áprilisában fogták el, azóta egy belgiumi börtönben raboskodott. Most Belgium átadta Franciaországnak. A terrorista tagadja, hogy bármilyen szerepe lett volna a bombák készítésében.

Belgium átadta Franciaországnak a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottját, Osama Krayemet - jelentette be hétfőn a belga szövetségi ügyészség. A 25 éves svéd állampolgárságú férfit 2016 áprilisában vették őrizetbe Brüsszelben, azóta egy belgiumi börtönben raboskodott. Hétfőn a francia fővárosba szállították nemzetközi elfogatóparancs alapján, ahol az ügyben eljáró bíróság dönteni fog a vádemelésről.

A férfit terrorista gyilkosságokban való bűnrészességgel gyanúsítják, a hatóságok szerint ő készítette a robbanóöveket, amelyeket a párizsi merénylők használtak. Ő persze tagadja, hogy bármilyen szerepe is lett volna a robbanóeszközök készítésében. Krayemmel szemben a 2016. márciusi 22-i brüsszeli merényletekkel kapcsolatban is vádat emeltek. Ő vásárolta meg a robbantásoknál használt táskákat, és ő maga is öngyilkos támadást tervezett elkövetni, de végül elállt szándékától, elhagyta a helyszínt, a nála lévő robbanószert pedig vallomása szerint egy vécébe öntötte. A sajtó hírei szerint

Rendőrök a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert ejtettek túszul a késő este kezdődött párizsi fegyveres támadások során 2015. november 13-án.Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Osama Krayem szülei szíriai migránsok, ő már Svédországban született, 2014-ben azonban Szíriába utazott, és csak később tért vissza Európába. Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre 2016. március 22-én terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK