Ismét öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban

2018.06.11. 13:24

Gyalogos öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban a kabuli vidékfejlesztési minisztérium épületénél hétfőn. Legalább 12-en meghaltak és 31-en megsebesültek, az áldozatok között nők és gyerekek is voltak. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. 

Korábban megírtuk, hogy június 4-én egy öngyilkos merénylő egy lakóövezetben felrobbantotta magát Kabul nyugati részén. Most ismét öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban, ezúttal a kabuli vidékfejlesztési minisztérium épületénél.

Legalább 12-en meghaltak és 31-en megsebesültek - mondták el helyi tisztségviselők.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, szócsövén, az Aamák „hírügynökségen” keresztül.

Hasmat Sztanakzai kabuli rendőrségi szóvivő elmondta, a hivatal nyugati kapujánál követték el a merényletet helyi idő szerint egy óra körül, amikor nagy volt a forgalom az épület bejáratánál. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak - mondta el Nadzsíb Danis afgán belügyi szóvivő.

Az Iszlám Állam dzsihadistáin kívül a muzulmán tálib felkelők, illetve a velük szövetséges Hakkáni-hálózat tagjai szoktak hasonló merényleteket elkövetni Afganisztánban.  

Az afgán biztonsági alakulatok tagjai a korábbi pokolgépes merénylet helyszínén KabulbanForrás: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Az afganisztáni tálibok szombaton háromnapos tűzszünetet jelentettek be a ramadánt lezáró ünnepekre a helyi biztonsági erőkkel szemben. Elmondták, hogy döntésük nem vonatkozik a külföldi „megszállókra”.

Az afganisztáni konfliktus kezdete és a tálib rezsim megbuktatása óta ez volt az első alkalom, hogy a lázadók tűzszünetet hirdettek.

Napokkal korábban a kabuli kormány feltétel nélküli fegyverszünetet rendelt el az íd al-fitr alkalmából, június 12. és 20. között. A kabinet tűzszünete azonban nem vonatkozik az Iszlám Állam elleni harcokra. A tálibok és a kormányzat azt követően hirdetett kölcsönösen egyoldalú fegyvernyugvást, hogy afgán vallástudósok történelmi jelentőségű fatvát adtak ki, amelyben tűzszünetet javasoltak, és a terrorizmust iszlámellenesnek nyilvánították.

A 34 afgán tartományból összegyűlt vallási elöljárók tanácsa, a loja dzsirga az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket és robbantásokat. A tálibok elítélték a tanácskozást, mondván, a szent háborújuk a külföldi „megszállók” ellen indokolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK