Trumpnak sikerülhet az, ami 11 amerikai elnöknek nem

Történelmi találkozó, Kim Dzsongun, Donald Trump, GALÉRIA
Donald Trump amerikai elnök integet, mielőtt elindul Szingapúrba. Trump június 12-én találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Sentosa szigetén található Capella Hotelben
Vágólapra másolva!
Donald Trump és Kim Dzsongun történelminek beharangozott csúcstalálkozójának előkészületei már hetek óta tartanak. A tárgyalás közép-európai idő szerint kedd hajnalban kezdődik. Amennyiben sikeres lesz, akkor washingtoni csúcs is lehet belőle. Az Egyesült Államok kész biztonsági garanciákat adni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak, a teljes nukleáris leszerelésért cserébe. Eddig egyébként 11 amerikai elnök vallott kudarcot Észak-Koreával.
Vágólapra másolva!

Rendkívül különleges eseménynek ad majd holnap otthont Délkelet-Ázsia legsikeresebb állama, Szingapúr.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető

csúcstalálkozójának az előkészítése érdekében már legalább két hete a városban tartózkodik egy washingtoni és egy phenjani küldöttség.

Amerikai részről Allison Hooker, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági tanácsának Koreával foglalkozó szakértője, Szung Kim, az Egyesült Államok Fülöp-szigeteken akkreditált nagykövete, Joe Hagin, az elnöki hivatal műveletekért felelős helyettese és a Pentagon (védelmi minisztérium) egyik tisztségviselője vett részt az előkészítő üléseken.

Észak-Korea részéről egy nyolc tagú bizottság utazott oda, Ri Szon Gvon vezetésével, aki az országegyesítési bizottság elnöke.

A csúcstalálkozó alkalmából néhány napja emlékérmét bocsájtottak ki.

Az érme címoldalán a két vezető látható, amint kezet fog egymással, háttérben a nemzeti színű zászlókkal, hátoldalára pedig egy galamb képét és a világbéke feliratot vésték.

Forrás: Origo

A Washington és Phenjan közötti viszony enyhülése érdekében

a kommunista remeteállam leváltotta a három legmagasabb rangú keményvonalas katonai tisztségviselőjét mérsékeltebb irányvonalú személyiségekre.

Pak Jongszik helyett a kevésbé konfrontatív No Kvangcsol vette át a védelmi minisztérium irányítását, Ri Mjongszu vezérkari főnök tisztségét helyettese, Ri Jonggil látja el, illetve a hadsereg politikai bizottságának vezetését Kim Jongjak helyett Kim Szugil hadseregtábornok vette át.

Május 31-én

Donald Trump a Fehér Házban fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökét,

aki átadta neki Kim Dzsongun levelét.

Ezután közölte az amerikai elnök, hogy

Trump véleménye alapján,

ha jól sikerül a szingapúri találkozó, akkor ezt egy washingtoni csúcs is követheti, amelyen akár aláírhatják az 1950-ben kezdődött koreai háborút lezáró békét.

A koreai háború után ugyanis csak fegyverszüneti megállapodást írt alá 1953-ban Phenjan és Szöul Panmindzsonban, amit a kommunista remeteállam 2013-ban egyoldalúan felmondott.

A találkozó helyszínére Kim Dzsongun és Donald Trump is vasárnap érkeztek meg.

Mindkét vezető már tárgyalást folytatott Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel.

Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök fogadja Donald Trump amerikai elnököt az Isztana palotában. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy

Cserébe

kész Washington példátlan biztonsági garanciákat adni Phenjannak, és felmondják a gazdasági jellegű szankciókat is.

A csúcstalálkozó előkészítő tárgyalásai jól haladnak.

A történelmi jelentőségű esemény kedden, közép-európai idő szerint hajnali 3-kor kezdődik a városállam egyik Sentosa nevű szigetén található Capella Hotelben.

Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök és Kim Dzsongun elsőszámú észak-koreai vezető tárgyal a szingapúri Isztana palotában. Forrás: MTI/EPA/Wallace Woon

A Fehér Ház szerint Trump elnök valószínűleg a tervezettnél előbb távozik Szingapúrból:

Az egynapos csúcstalálkozó programjában szerepel munkaebéd, valamint egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen a két vezető mellett munkatársaik is részt vesznek.

Amerikai részről a tárgyaláson jelen lesz Mike Pompeo külügyminiszter, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Sung Kim az Egyesült Államok Fülöp-szigeteken akkreditált nagykövete, aki korábban részt vett a csúcstalálkozót előkészítő egyeztetéseken.

A csúcstalálkozó végeztével Donald Trump sajtótájékoztatót tart.

Eddig 11 amerikai elnök vallott kudarcot Észak-Koreával

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) elemzése szerint a csúcstalálkozón nem is az a fő kérdés, hogy Észak-Korea hajlandó-e a teljes atomfegyver-mentesítésre, hiszen ezt Kim Dzsongun észak-koreai vezető többször is megerősítette, hanem az, hogy

az Egyesült Államok felkészült-e a Phenjan fő követelése teljesítésére, azaz a biztonsági garanciák megadására.

Az elemzés idézte George Kennant, a néhai tekintélyes amerikai diplomatát, aki szerint morálisan megkérdőjelezhető az a nemzetbiztonsági elképzelés, amely nem ismeri el sajátjához hasonlóan a másik fél nemzetbiztonsági szükségleteinek legitimitását.

Ebben az értelemben az Egyesült Államok eddigi diplomáciai tevékenysége kudarcok sorozata.

Az egymást követő amerikai kormányzatok ugyanis kudarcot vallottak a Phenjan által kért biztonsági garanciák megadásával.

Így volt ez 1954-ben, amikor az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, az akkori Szovjetunió, Kína a genfi konferencián a Koreai-félsziget - valamint az akkori Indokina - jövőjéről tanácskozott, és John Foster Dulles amerikai külügyminiszter elutasította a biztonsági garanciákat.

Azóta egyetlen amerikai elnök sem jutott dűlőre Észak Koreával,

s bár Jimmy Carter elnöksége idején Kim Ir Szen, akkori észak-koreai vezető béketárgyalást javasolt, ebből nem lett semmi, s jóllehet Carter az amerikai katonák létszámának csökkentését tervezte, a Pentagon ellenállásán ez is megbukott.

Más elemzők amiatti fenntartásaiknak adnak hangot, hogy

Suzanne DiMaggio, a New America Foundation térséggel foglalkozó, és Észak-Koreában több látogatást is tett kutatója a Chicago Tribune című lapnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök a csúcstalálkozón

de a kutatónő szerint Trump "felmérheti Kim hajlandóságát" és ez alap lehet a későbbi komoly tárgyalásokhoz.

Suzanne DiMaggio egyébként "rendkívül okos" tárgyalónak minősítette Kim Dzsongunt.