Washington csak a teljes nukleáris leszerelést fogadja el. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tartott sajtótájékoztatót Észak-Korea és az Egyesült Államok között folyó tárgyalásokról. 

Az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokon az Egyesült Államok csak a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést hajlandó elfogadni megoldásként - jelentette ki hétfőn Szingapúrban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.  

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Szingapúrban 2018. június 11-én. Donald Trump amerikai elnök június 12-én találkozik Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezetővel a szingapúri Sentosa szigetén található Capella HotelbenForrás: MTI/AP/Susan Walsh

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta, hogy a tárgyalások gyorsan haladnak Phenjannal. Leszögezte azt is, hogy

az Egyesült Államok kész példátlan biztonsági garanciákat adni Észak-Koreának.

Pompeo azt mondta, a csúcstalálkozó „hatalmas lehetőségekkel” bír, azonban óva intett annak gondolatától, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése a találkozó után meg is történik.

Reményeink szerint a csúcstalálkozó előkészíti a jövőbeni gyümölcsöző tárgyalások feltételeit - mondta.

A kérdésre, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok kivonása szóba fog-e kerülni a csúcstalálkozón, Pompeo nem adott egyértelmű választ. Az amerikai külügyi tárca vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, a Phenjan elleni szankciók Észak-Korea teljes nukleáris lefegyverzéséig érvényben maradnak. Ha a diplomácia kudarcot vall, akkor azonban - mint mondta - szigorítják a szankciókat. Pompeo ezenkívül tájékoztatta az újságírókat arról, hogy Trump telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel és Abe Sindzó japán miniszterelnökkel. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető magyar idő szerint kedd hajnalban találkozik egymással a délkelet-ázsiai városállamban.