2000 embert evakuáltak erdőtűz miatt

2018.06.12. 11:40

A forróság és a száraz szél miatt Colorado állam délnyugati részén már 8900 hektáron ég az erdő. A gyorsan terjedő tűz miatt már 2000 embert kellett evakuálni az országban - számolt be a Reuters.

12 napja tombol a 416-os számmal jelölt tűz Colorado államban. Hétvégén hat település lakóit is evakuálni kellett Wyomingban, a Colorado határ közelében - közölte az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata.

Forrás: AFP/CrowdSpark/Bryce Sandoval

Hétfő reggel ugyan 60 hektárt sikerült elszigetelni, de késő délután a tűz tovább terjedt - nyilatkozta telefonon Aaron Voos, az Amerikai Erdészeti Szolgálat szóvivője.
A legutóbbi jelentés óta, jelentősen nőtt a tűz kiterjedése az erős szél miatt - mondta Voos.

A tűz sok állatot elpusztított, és a fenyők is veszélyben vannak - nyilatkozta a szóvivő. A 416-os tűz elleni védekezés napról napra nehezebb. A forró száraz szél nagyon megnehezíti a tűzoltók munkáját. A páratartalom 6 százalék, amihez 40 km/órás szél társul.

Az előrejelzések szerint az időjárás továbbra sem fog kedvezni a tűzoltóknak - tudatta a több tűzoltóság munkáját is koordináló Rocky Mountain Incident Management Team.

A hétvégén gyakorlatilag megduplázódott a tűz kiterjedése,Durango várostól 21 km-re északra 32 százalékkal terjedt a tűz. 860 házból, mintegy 2000 embert evakuáltak már.

Forrás: AFP/CrowdSpark/Bryce Sandoval

A tűz miatt 52 kilométer hosszan lezárták a U.S. Highway 550-es autópálya érintett szakaszát is hétfőn.

A coloradói San Juan Nemzeti Erdő összesen 730 ezer hektáron terül el, amit most bezárnak a látogatók elől a tűzveszély miatt - nyilatkozta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma.

Több mint 800 tűzoltó dolgozik a veszély elhárításán, vasárnap 10 százalékban sikerült visszaszorítani a lángokat, de csak időlegesen.

Eddig lakó épületekben nem keletkezett kár, de a lángok már nincsenek messze azoktól. Égésgátlókkal, illetve tűzoltó repülőkkel védik azokat.

Forrás: AFP/CrowdSpark/Bryce Sandoval

Bob Oravec, a Nemzeti Időjárási Szolgálat meteorológusa szerint bár a szélerősség kicsit csökkent, de nem annyira, hogy ez kedvezzen. Az amerikai meteorológiai szolgálat Utah, Colorado, Új-Mexikó és Arizona államban is vörös riasztást rendelt el tűzveszély miatt.