Donald Trump: Amerika kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával

2018.06.12. 12:05

Az Egyesült Államok kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Szingapúrban, Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozóját követően tartott sajtóértekezletén.

Az amerikai államfő azt mondta, hogy Kim Dzsongun beleegyezett egy nagyobb rakétakísérleti telep lerombolásába.

Donald Trump amerikai elnök felmutatja a közös dokumentumot, melyet Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel írt aláForrás: AFP/Saul Loeb

Szerinte Észak-Korea atommentesítése nagyon hamar megkezdődik, azt nem tudni, hogy fog ez lezajlani, de érzi, sikerülni fog.

Véleménye alapján elképzelhető, hogy szükség lesz újabb csúcstalálkozóra Kimmel.

Trump beszámolt arról is, hogy véget vetnek az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak,amelyek Észak-Korea szempontjából nagyon provokatívnak volt tekinthető.

Idővel elképzelhetőnek tartja a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák számának a csökkentését, de "még nem most".

Az amerikai elnök a csúcstalálkozóról azt mondta, hogy tisztességes, közvetlen és eredményes volt.

Kim Dzsongun arra tett ígéretet, minden megtesz, ami helyes, bármit is jelentsen ez.

Szólt arról is, hogy egyelőre nem függesztik fel a Phenjan elleni büntetőszankciókat.

Majd hozzátette: a találkozón szóba került az emberi jogok kérdése. Ő biztos abban, hogy ezt a kérdést megoldják Észak-Koreában.

Trump álláspontja alapján gazdaságilag elsősorban Dél-Korea és Japán fog tudni segíteni Phenjanon, és ebben nem fognak az Egyesült Államok segítségére szorulni.

Az amerikai elnök továbbá közölte, hogy

Kim Dzsongun elfogadta meghívását a Fehér Házba.

Az ABC hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban Trump elismerte: nem most értekezett először Kimmel, telefonon már beszéltek egymással. Ezt az washingtoni kormányzat eddig nem árulta el.

Trump nem zárta ki, hogy diplomáciai kapcsolatot létesít a két ország. Hangsúlyozta: Kim beleegyezett a koreai háború idején elesett amerikai katonák maradványaival kapcsolatos kérdés rendezésébe is.

A sajtóértekezlet kezdete előtt a helyszínen lévő újságíróknak bemutattak egy videót, amely előzetes volt a Trump által Kim Dzsongunnak átadott filmből. Ezen harci repülőgépek és tüzérség látható, mondván a kapcsolatoknak csak két eredménye lehet. Az egyik változatban előrelépnek, a másodikban hátra.

A filmben a két vezető felveti a kérdést, mi lenne, ha megváltoztatnák a történelmet. Támogatja-e a világ ezt a változást - tette hozzá.

A sajtóértekezlet végén Trump az ABC-nek úgy nyilatkozott, hogy bízik Kim Dzsongunban, szerinte jó kapcsolatot épített ki vele. Hiszek neki - közölte.

Nem zárta ki azonban, hogy ez esetleg hiba.Ő bízik bennem, úgy vélem - fejtette ki.