Atommentességről állapodott meg Trump és Kim

2018.06.12. 10:49

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és Kim Dzsongun, észak-koreai vezető közös dokumentumot írt alá Szingapúrban. Ennek értelmében Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, Washington pedig hajlandó biztonsági garanciákat adni a kommunista remeteállamnak. Szakértők szerint hatalmas sikert hozott a csúcstalálkozó.

Donald Trump és Kim Dzsongun nagyjából 40 percet tárgyalt tolmácsok jelenlétében a szingapúri Sentosa szigeten található Capella szállodában.

Az amerikai elnök az ezt követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nagyon jól sikerült a négyszemközti találkozója az észak-koreai diktátorral, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani egy nagy problémát, egy nagy dilemmát.Trump itt egyértelműen Phenjan atomprogramjára utalt.

Donald Trump és Kim Dzsongun kézfogásaForrás: MTI/AP/Pool/Susan Walsh

Kim Dzsongun is derűlátónak bizonyult, véleménye alapján a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.Ezután egy szélesebb körű tárgyalás kezdődött, amelyen már tanácsadók is részt vesznek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsongun delegációjában Kim Jongcsol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szujong, a párt alelnöke és Ri Jongho külügyminiszter kapott helyet.

Másfél óráig tartott a két küldöttség plenáris tárgyalása, majd Donald Trump és Kim Dzsongun - munkatársaik kíséretében - munkaebéden vett részt.

Ezt követően történelmi jelentőségű dokumentumot írt alá az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője, amit a Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közös nyilatkozatnak nevezett.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök, miután közös dokumentumot írtak alá a szingapúri Capella Hotelben rendezett csúcstalálkozójuk végén.Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

 

Kim Dzsongun az aláíráskor kijelentette: a világ jelentős változást fog tapasztalni, mert ő és Trump úgy döntött, hogy maguk mögött hagyják a múltat.Az amerikai elnök hozzátette: nagyon sokszor fog még találkozni az észak-koreai vezetővel, és teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Tulajdonképpen egyikük sem árult el arról részleteket, hogy milyen eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk is nagyon szűkszavú volt.

Az amerikai lapok értesülései alapján a közös nyilatkozat négy pontot tartalmaz.

Ezek a következők:

  1. Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elkötelezi magát arra, hogy új kapcsolatot teremt annak érdekében, hogy a két nemzet békében és prosperitásban élhessen a jövőben.
  2. Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság közös erőfeszítéseket tesz azért, hogy tartós és stabil békerendszer jöjjön létre a Koreai-félszigeten.
  3. Phenjan megerősíti, hogy az április 27-én Szöullal aláírt panmindzsoni nyilatkozat értelmében a Koreai-félsziget teljes atommentesítése érdekében fog munkálkodni.
  4. Washington és Phenjan elkötelezi magát, hogy az 1950-1953 között lezajló koreai-háborúban a fogságba esett és még élő hadifoglyokat, illetve az elhunyt katonák maradványait hazaszállítják.

A hírek szerint Kim Dzsongun és kísérete már elhagyta a tárgyalás helyszínét, nemsokára visszarepül Phenjanba, de Trump még tartani fog egy sajtótájékoztatót Szingapúrban.

Az amerikai elnök várhatóan este távozik.

A Reuters brit hírügynökség munkatársainak véleménye alapján a közös nyilatkozat tartós változást hozhat az északkelet-ázsiai térség biztonsági helyzetében, ugyanúgy, ahogy Richard Nixon néhai amerikai elnök 1972-es pekingi látogatása is átalakuláshoz vezetett Kínában.