Történelmi csúcs, először tárgyalt amerikai és észak-koreai vezető

TRUMP, Donald; KIM Dzsong Un
Szingapúr, 2018. június 12. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök közös dokumentumot ír alá a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben rendezett csúcstalálkozójuk végén 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Evan Vucci)
Vágólapra másolva!
"Nagyon gyorsan megkezdődik" az atommentesítési folyamat Észak-Koreában - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel kedden tartott szingapúri csúcstalálkozója után. Az amerikai elnök azt is közölte: közös dokumentumot írtak alá, amely a teljes leszerelésről és biztonsági garanciákról szól, de vállalják azt is, hogy felkutatják és átadják egymásnak a fogságba esett és eltűnt katonák maradványait. A dokumentum aláírásával véget is ért a csúcstalálkozó, Kim Dzsongun várhatóan ma el is hagyja Szingapúrt.
Vágólapra másolva!

A sajtó előtt üdvözölve egymást rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte "kiváló kapcsolat" alakul majd ki közöttük, "ehhez nem fér kétség". Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, "a régi beidegződéseket és az előítéleteket".

A csúcstalálkozó - amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett tartanak - a nemzetközi várakozások szerint jelentős előrelépést hoz a Koreai-félsziget atommentesítésében.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon 2018. június 12-én Forrás: MTI/EPA/THE STRAITS TIMES/SPH/Kevin Lim

Kim és Trump először egy négyszemközti egyeztetést tartott csak a tolmácsok jelenlétében, majd szélesebb körű tárgyalások következnek.

Együtt meg fogjuk oldani

Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy "nagyon jól" sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük,

együtt meg fognak oldani "egy nagy problémát, egy nagy dilemmát".

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt. "Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni" - fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról. Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsongun is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

Kim Dzsongun és Donald Trump kezet fog a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójuk kezdetekor Forrás: MTI/EPA/THE STRAITS TIMES / SPH/Kevin Lim

Ezután egy szélesebb körű tárgyalás kezdődött, amelyen már tanácsadók is részt vesznek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsongun delegációjában Kim Jongcsol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szujong, a párt alelnöke és Ri Jongho külügyminiszter kapott helyet.

Trump hivatala, a Fehér Ház előzőleg jelezte, hogy az amerikai elnök valószínűleg a tervezettnél előbb távozik Szingapúrból: helyi idő szerint már kedden este visszaindul Washingtonba.

Tárgyalóasztalnál az észak-koreai és az amerikai küldöttség Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Csak a teljes leszerelést fogadják el

Az észak-koreai leszerelésről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - még a tárgyalások előtt - azt mondta, hogy az Egyesült Államok csak a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelést hajlandó elfogadni megoldásként. A miniszter várakozásai szerint a csúcstalálkozó "előkészíti a jövőbeni gyümölcsöző tárgyalások feltételeit".

Tárgyalás, majd ebéd

Másfél óráig tartott a két küldöttség plenáris tárgyalása, majd Donald Trump és Kim Dzsongun - munkatársaik kíséretében - munkaebédet kezdett. A hírügynökségi jelentések szerint az ebéden az előétel rák- és avokádósaláta volt. Ezt marhaborda követi burgonyával, sertéshús édes-savanyú mártással és chilis rizzsel vagy tőkehal zöldséggel, a vendégek választása szerint. A desszert Haagen-Dazs fagylalt és más édességek.

Donald Trump és Kim Dzsongun nyilatkozik a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Teljes leszerelés, biztonsági garanciák

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető által kedden Szingapúrban aláírt dokumentumban Phenjan ismét elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A Fehér Ház szóvivője a Twitteren közös nyilatkozatnak nevezte az aláírt dokumentumot.

A The Wall Street Journal pedig úgy értesült, hogy a nyilatkozat négy pontot tartalmaz, amelyek egyike, hogy Phenjan megerősíti áprilisban, a panmindzsoni Korea-közi csúcstalálkozón tett vállalását, miszerint elkötelezi magát, hogy tenni fog

a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése érdekében.

A nyilatkozatban a két ország vállalja, hogy új alapokra helyezik kapcsolatukat, és közös erőfeszítéseket tesznek majd, hogy tartós és stabil béke jöjjön létre a Koreai-félszigeten, emellett vállalják, hogy felkutatják és átadják egymásnak a fogságba esett és eltűnt katonák maradványait.

A négy pont

1. Az Egyesült Államok és Észak-Korea elkötelezi magát új amerikai-észak-koreai kapcsolatok kialakítása mellett, összhangban a két ország népének béke és jólét iránti vágyával.
2. Az Egyesült Államok és Észak-Korea egyesíti erőfeszítéseit, hogy tartós és szilárd békemegállapodást hozzanak létre a Koreai-félszigeten.
3. Újra megerősítve a 2018. április 27-i panmindzsoni nyilatkozatot, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítéséért dolgozik.
4. Az Egyesült Államok és Észak-Korea elkötelezi magát, hogy átadja egymásnak a hadifoglyok és ütközetben eltűntek maradványait, és azonnal átadja a már azonosítottakat.