Izraeli kiképzők oktatják önvédelemre az üldözött fehér farmereket Dél-Afrikában

2018.06.12. 14:52

Az izraeli hadsereg különleges alakulatainak volt katonái tartanak önvédelmi kiképzéseket a dél-afrikai fehér farmereknek. Az elmúlt években nőtt a fehéreket ért rasszista jellegű erőszakos támadások száma. Tavaly a közel 700 fehérek elleni támadásnak 74 halálos áldozata volt.

Évről évre rosszabb a dél-afrikai fehér, nagyrészt holland származású (búr) földművesek helyzete a bőrszínük miatti támadások következtében - írja a 888.hu a Sky News információira hivatkozva.

Izraeli kiképzők Dél-AfrikábanForrás: AFP/Mujahid Safodien

A sors furcsa fintoraként ez abban az országban történik, ahol nemrég még a feketék tiltakoztak a fehérek általi diszkrimináció és erőszak miatt.

Ma a dél-afrikai farmerek számítanak a gyilkosságnak leginkább kitett csoportnak globális szinten, akiket gyakran többórás kínzások után mészárolnak le.

Az AfriForum nevű jogvédő szervezet adatai alapján tavaly 638 esetben ért fehér farmereket erőszakos támadás Dél-Afrikában. Ezek a támadások pedig összesen 74 földműves halálát okozták. Az évente 100 000 farmerre jutó gyilkosságok száma Dél-Afrikában a kétszerese annak, mint ami az iraki háborús övezetben a harcok legnagyobb intenzitása idején volt.

A búr farmerek önvédelmi oktatásaForrás: AFP/Mujahid Safodien

Nem véletlen tehát, hogy a még mindig Dél-Afrikai Köztársaságban élő fehér gazdálkodók megoldást keresnek az őket érő biztonsági fenyegetésekre.

A Sky News tudósítása szerint a hajdani búr telepesek leszármazottjai közül sokan abban találták meg a megoldást, hogy a saját kezükbe vették a saját önvédelmüket és felkészültek a feketék általi támadásokra.

Ennek jegyében megszervezték, hogy az izraeli különleges erők volt katonái a dél-afrikai farmerek lakta vidéket járva önvédelmi kiképzéseket tartsanak.

A videofelvétel alapján Idan Abolnik, az izraeli különleges erők egykori tisztje az, aki a közelharc és fegyveres harc technikáit megtanító kurzusokat a farmerek számára megszervezi.

Az intenzív kéthetes kiképzési programokon a fegyveres harc alapjai mellett a krav maga önvédelmi fogásait sajátíthatják el a fehér farmerek az 1500 dolláros részvételi díjért cserébe.A kiképzés iránt nagy az érdeklődés a fekete többségű Dél-Afrikában, ahol az ország lakosságszámának a 10 százalékát adó fehér kisebbség tulajdonolja az ország mezőgazdasági termőterületeinek a 72 százalékát.Izrael és Dél-Afrika között nem ez az első együttműködés a biztonsági és katonai ügyek, illetve a fejlesztések terén.

A kiképzésForrás: AFP/Mujahid Safodien

Kormányzati forrásokból soha meg nem erősített hírek szerint például a hivatalosan egészen a mai napig nem létező izraeli atomfegyverek kifejlesztésében és tesztelésében óriási szerepe volt a '70-es '80-as években Dél-Afrikának. Az akkor még apartheid rendszert működtető afrikai állam abban az időben már rendelkezett atomfegyverrel.