2016-ban legalább 2,5 millió migránst csempésztek világszerte

2018.06.13. 16:27

Legkevesebb 2,5 millió migránst szállítottak át illegálisan a határokon világszerte embercsempészek 2016-ban, amivel több mint 7 milliárd dolláros (1904 milliárd forintot) bevételre tettek szert – közölte az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) a migránscsempészetről szóló első globális tanulmányában, amelyet most hozott nyilvánosságra.

Az UNODC összehasonlítása szerint az Egyesült Államok és az EU-tagállamok ekkora összeget költöttek 2016-ban a humanitárius segélyezésre világszerte.

Afrikai migránsok SpanyolországbanForrás: AFP/Antonio Sempere

A bűnözésnek ez a határokon átívelő formája a legkiszolgáltatottabbakat használja ki a kiszolgáltatottak közül - mondta Jean-Luc Lemahieu, az UNODC elemzési osztályának vezetője.

Globális szintű bűnözésről van szó, amely globális szintű cselekvést, szorosabb regionális és nemzetközi együttműködést és nemzeti büntető igazságszolgáltatási válaszlépéseket igényel - tette hozzá.

Az UNODC tanulmányában a Nemzetközi Migrációs Szervezetre hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az embercsempészek által szállított migránsok többsége viszonylag fiatal férfi.Az UNODC szerint

a csempészek némelyike hamis házasságokat szervez vagy fiktív munkahelyeket hoz létre, úti okmányok hamisít vagy magas rangú tisztségviselőket fizet le célja érdekében. Számos csempészhálózat vesz részt rendszerszintű korrupcióban a legtöbb szinten.

A tanulmány alapján az embercsempészek egyebek között a migránstáborokban és számos online közösségi hálózaton hirdetik tevékenységüket.

Azzal kapcsolatban, hogy igénybe veszik-e "szolgáltatásukat", a migránsok általában közösségük, rokonaik vagy barátaik véleményére, újabban pedig a közösségi médiára is támaszkodnak.

Jean-Luc Lemahieu véleménye szerint a csempészet veszélyeinek tudatosítása a származási közösségekben, különösen a migránstáborokban szintén segíthet az embercsempészet iránti kereslet csökkentésében.