Egy friss tanulmány szerint a marokkói és török származású hollandiai muszlimok egyre gyakrabban látogatják a mecseteket, a nőket pedig arra kényszerítik, hogy viseljenek fejkendőt vagy fátyolt. Az iszlám vallású közösség egyre jobban eltávolodik a hollandoktól.

A tanulmány a Szociális és Kulturális Intézet által készített felmérésen alapul, amit a helyi muszlimok körében végeztek el.

Muszlim migránsok HágábanForrás: AFP/CrowdSpark/Frederik Enneman

Ennek eredményét a de Volkskrant című holland lap közölte részletesebben.

Willem Huijnk, az intézet vezetője szerint főleg a marokkói migráns hátterű iszlám közösség körében nő jelentős mértékben a vallásosak és ezzel párhuzamosan a radikálisok aránya.Az utóbbi időszakban viszont a helyi törökök is elkezdtek egyre vallásosabbá válni.

Ennek tudható be, hogy egyre többet járnak mecsetekbe, a nőket pedig arra kényszerítik, viseljenek fejkendőt vagy fátyolt.

A felmérés alapján a Hollandiában élő marokkói muszlimok 78%-a naponta ötször imádkozik, míg a törökök körében ez az arány 33%.A mecseteket hetente legalább egyszer mindkét nemzetiségi csoportból nagyjából 40% látogatja.

Míg ezelőtt 10 évvel a marokkóiak 64%-a viselt fátyolt vagy fejkendőt, mára ez az arány 78%-ra nőtt, tehát megegyezik a naponta ötször imádkozókéval.

Imádkozó muszlimok egy rotterdami mecsetben.Forrás: AFP/Bart Maat

A törökök nőknél a hagyományos muszlim öltözet tekintetében nincs jelentős növekedés, 49%-uk takarja el az arcát, ha nyilvános helyen tartózkodik.

A marokkói származású muszlimok 80%-a a saría szabályainak megfelelően csak halal tisztaságú ételeket fogyaszt, így sertéshúst nem esznek.

A szekularizáció egyértelműen visszaszorult mindkét közösség körében.

Szekulárisnak csupán a marokkóiak 2%-a vallja magát, erősen vallásosnak pedig 84%. A törökök 7%-a szekuláris, míg 45%-a erősen vallásos.

A társadalmi integráció tekintetében a felmérés egyértelmű kudarcra világít rá, etnikumtól függetlenül a helyi iszlám vallásúak 60%-a elutasítja a hollandokkal való együttélést.50%-uk nem érzi saját hazájának Hollandiát.

A németalföldi államban élő marokkóiak 94%-a, a törököknek pedig a 86%-a vallja magát muszlimnak.Az iszlám vallásúak aránya Hollandiában 6%.