Babis várhatóan vasárnap ismerteti Zemannal az új kormány személyi összetételét

Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh államfő vasárnap délután fogadja Andrej Babis miniszterelnököt, aki ismerteti vele az új koalíciós kormány tagjainak névsorát. Ezt maga az államfő jelentette be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyet szokatlan módon a Prágai Várhoz tartozó elnöki rezidencia kertjében tartott.
Vágólapra másolva!

Zeman a sajtótájékoztató előtt a kertben rakott máglyán elégetett egy férfi alsónadrágot jelképező nagydarab vörös posztót, amellyel egy korábbi incidensre utalt: 2015. szeptember 18-án a Ztohoven cseh művészetcsoport három tagja felmászott a Hradzsin tetejére, és az elnöki lobogót egy hatalmas vörös férfi alsónadrágra cserélte.

- írta 2015-ben a Facebook-bejegyzésében a Ztohoven csoport.

„Az alsóneműk ideje a cseh politikában véget ért" - mondta az államfő újságíróknak, akik ezúttal nem kaptak lehetőséget kérdésekre. Zeman a sajtótájékoztatón azt mondta, a politikában érvekre, nem pedig alsóneműre van szükség.

Újságírói értékelések szerint Zeman ezzel a szokatlan gesztussal valószínűleg a cseh jobboldalt kívánta bírálni, amely ellenzi, hogy az uniós támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsított Andrej Babis legyen a kormányfő, tervezett koalíciós kormánya pedig a kommunista párt segítségével szerezzen bizalmat a parlamentben.

Zeman viszont támogatja Babist, akárcsak azt, hogy a választáson győztes mozgalma (ANO) a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) lépjen kormánykoalícióra.

Miután az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban 93 képviselője van (78 és 15), az új kormánykoalíció csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a parlamentben. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) már bejelentette, hogy valamilyen módon kívülről támogatni fogja vagy megtűri a koalíciót. A cseh jobboldal az 1989-es rendszerváltás megcsúfolásának nevezi, hogy a kommunisták most újra a hatalomba kerülnek. Szerintük ez Zeman segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg.

Az új kormánykoalíció megalakulása még függ a CSSD-ben most végződő belső szavazás eredményétől is. Általános a vélemény, hogy a tagság többsége a kormányban való részvétel mellett szavazott.

A szavazás hivatalos eredményét pénteken hozzák nyilvánosságra.

A várhatóan 15 tagú kormányban a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának, a kommunisták pedig támogatásuk fejében egyebek között fontos posztokat kapnak az állami vállaltokban és intézményekben.

Ami az alsőnemű-égetéses gesztus történetét illeti, 2015-ben a három fiatal művész kéményseprőnek öltözve a Hradzsin egyik szárnyát körülvevő állványokon jutott fel a vár tetejére anélkül, hogy bárki is igazoltatta volna őket. A Ztohoven akkor videót tett közzé az esetről és weboldalán rövid verses szöveget tett közzé, miszerint Milos Zeman elnök csak önmagát szereti és elcsúfítja a Cseh Köztársaságot. Ugyanakkor bírálták, hogy Zeman jó viszont ápol Moszkvával és Pekinggel.

A cseh elnök szóvivője 2015-ben elítélte a performansz csoport akcióját,

és úgy vélte, hogy tettükkel meggyalázták az állami jelképeket. A Ztohoven azt állította, hogy Zeman politikája ellentétes Csehország érdekeivel, s akciójukkal az elnök tevékenységét akarták jelképesen pucérra vetkőztetni.

A cseh elnöki zászlót, az 1918-tól 1992-ig a csehszlovák, majd azt követően a cseh államfők saját lobogóját akkor tűzik ki a Prágai Várban, amikor az elnök az országban tartózkodik, ha külföldön van, a lobogót bevonják. A cseh nemzeti színekkel szegélyezett négyszögletes alakú lobogón a cseh állami címer látható, alatta pedig a felirat: Pravda vítezí (Az igazság győz!).