Utasításokra vár a migránsokat szállító amerikai hadihajó

Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet szóvivője azt mondta, továbbra is utasításokra vár a Trenton nevű amerikai hadihajó, amely több mint 40 migránssal a fedélzetén jelenleg a szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegel.
Vágólapra másolva!

„Nemzetközi partnereinkkel egyeztetünk, hogy végleg rendezhessük ügyüket" - mondta a szóvivő. Szerinte a korábbi sajtóértesülésekkel szemben

az amerikai hajó nem vett fedélzetére holttesteket.

Mint mondta, a Líbia partjai előtt kedden véghez vitt mentési akcióban a tengeren sodródó 12 élettelen testet számláltak, de a halott hajótörötteket végül hátrahagyták.

Az amerikai hadihajó felkérte a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) térségben tartózkodó hajóját, hogy vegye át fedélzetéről a túlélőket. Az NGO ezt elutasította, mivel az olasz hatóságoktól nem kapott írásban biztosítékot arra, hogy a migránsokkal kiköthet egy itáliai kikötőben.

Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője szerint

az amerikai flotta nápolyi támaszpontján állomásozó Trenton eddig nem kapott engedélyt arra, hogy befusson Augusta kikötőjébe.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól a nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban.

Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.