Nem akar kormányválságot előidézni a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Németországban, de kitart a tervezett migránsügyi szigorítások mellett – közölte Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a CSU elnöke, aki a határigazgatás kérdéseivel kapcsolatban kormányválsággal fenyegető konfliktusba került a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével, Angela Merkel kancellárral.

A CSU-ban senkinek sem áll érdekében a kancellár megbuktatása, a CDU/CSU frakciószövetség felbontása vagy a koalíció felrobbantása - mondta Seehofer a Bild am Sonntag című lapnak.

Angela Merkel és Horst Seehofer között szakítás jöhet?Forrás: AFP/Christof Stache

Azonban a párt tartós megoldást akar a migránsok visszautasításával kapcsolatban - tudatta a pártelnök-belügyminiszter, aki szerint ez azt jelenti: a CSU semmiképpen nem enged abból, hogy a migránsok bizonyos csoportjaitól meg kell tagadni a belépést az országba.A CSU szerint a szigorítást a közös európai menekültügyi - úgynevezett dublini - rendszer többi részt vevő államától függetlenül kell bevezetni.

Angela Merkel és a CDU vezetőinek többsége viszont közös, "európai megoldást" sürget, szerintük egy új menekültügyi rendszer keretében, vagy legalább a migrációs nyomásnak leginkább kitett társországokkal egyeztetve kell megszigorítani a határigazgatást.

Addig pedig változatlanul kell hagyni a 2015-ben bevezetett gyakorlatot, amely szerint mindenkit be kell engedni, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni.

Merkel a június 28-án kezdődő EU-csúcsig és a találkozó alatt akarja tető alá hozni a közös megoldást.

A Bild am Sonntag úgy tudja, hogy egy migrációs "minicsúcsot" is tervez az érintett EU-tagállamok vezetőivel. A találkozót a következő hét végén tarthatják meg.

A CSU elnöksége viszont már a hétfői müncheni ülésén kinyilvánítja: támogatja a pártelnököt abban, hogy tegyen meg mindent, amit a belügyminiszteri hatáskörében megtehet.

Így előfordulhat, hogy Horst Seehofer nem várja meg a kancellár európai egyeztetéseit és az EU-csúcsot, hanem már előtte, a kormányfő egyetértése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorítások bevezetésére.

Erre a lépésre Angela Merkel a belügyminiszter menesztésével válaszolhat, a konfliktus így a CDU és a CSU szövetségének felszámolásához és a CDU, a CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciójának felbomlásához vezethet.Merkel és Seehofer legutóbb szerdán próbálta meg személyesen rendezni a vitát.

A késő estig húzódó eredménytelen tárgyalás másnapján Horst Seehofer a Welt am Sonntag című lap értesülése szerint pártja vezetőinek egy szűk körű megbeszélésén kétszer is kijelentette, hogy ezzel a nővel én már nem tudok együtt dolgozni.

Miattuk törhet ki kormányválság Németországban.Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Az egyelőre nem ismert, hogy a CSU szerint pontosan mely csoportok tagjait kell visszafordítani a határon, mert a bajor politikus nem hozta nyilvánosságra 63 pontos menekültügyi reformcsomagját.

A Bild am Sonntag információi alapjána CSU visszafordítaná az összes migránst, akit a dublini rendszer valamelyik országában már regisztráltak, vagyis ujjnyomatát rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban, ami a nemzetközi migrációs válság jelenlegi intenzitását tekintve évente több tízezer embert jelentene.

A CDU szerint viszont csak azokat kellene visszafordítani a határon, akik nemcsak regisztrálták magukat máshol, hanem be is nyújtották menedékjogi kérelmüket. Ez néhány ezer embert jelenthet éves szinten.

Van egy harmadik csoport is, a Németországban elutasított, de visszatérni szándékozó menedékkérők köre.

Abban mindkét párt egyetért, hogy ezeket az embereket nem szabad visszaengedni az országba.

A jogi helyzet nem egyértelmű, a szakértői vélemények egyik nézőpontja szerint, ha valaki menedékjogot akar kérni, akkor meg kell vizsgálni, hogy a menekültügyi rendszer mely részt vevő országa illetékes az ügyében, és ennek a vizsgálatnak a lefolytatásához be kell engedni az országba.

A másik fő véleményáramlat szerint a vizsgálatot abban az országban kell elvégezni, amelyből távozni kíván az adott menedékkérő, vagyis a célország megtagadhatja a belépést tőle.