Két hét haladékot ad Angela Merkel német kancellárnak a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a migránsok visszafordítása körüli vita európai szintű megoldására – írja a Bild című német lap CSU-s forrásokra hivatkozva.

A bajorok álláspontja alapján hétfőn el kell rendelni a CSU elnöke, Horst Seehofer által tervezett határigazgatási szigorítást, de a végrehajtást rögtön fel is kell függeszteni két hétre.

Megbukhat Merkel akár már két hét múlva?Forrás: AFP/Odd Andersen

Amennyiben pedig a június 28-29-i EU-csúcs végéig nem sikerül európai szintű megállapodásokkal rendezni az ügyet, a szövetségi rendőrségnek el kell kezdenie a belügyminiszteri utasítás végrehajtását, vagyis meg kell tagadnia a belépést az Európában már regisztrált migránsoktól.

Horst Seehofer és a CSU korábbi álláspontja szerint ezt a megoldást az európai partnerektől függetlenül kellene alkalmazni, és haladéktalanul be kellene vezetni.

Angela Merkel és a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésének többsége szerint viszont tartózkodni kell az egyoldalú intézkedésektől, és a határigazgatási szigorítást csak egy európai uniós megoldás részeként, vagy legalább az érintett országokkal egyeztetve szabad bevezetni.

Merkel a napokban két hét türelmi időt kért ennek az európai szintű megoldásnak a kidolgozására.

Az nem világos, hogy a kancellár miért gondolja úgy, hogyamit az elmúlt három évben elsősorban miatta nem sikerült megoldani, azt majd két hét leforgása alatt rendezi.

A CSU vezetői a Bildnek azt mondták, azért változtatták meg álláspontjukat, hogy ne vádolhassák őket azzal, hogy nem adtak két hetet a kancellárnak az európai tárgyalásokra.

A szövetségi belügyminisztériumban arról is tájékoztatták a lapot, hogy a migránsok visszafordításához technikai előkészületek is szükségesek.

A bajor párt elnöksége a tervek szerint hétfői müncheni ülésén kinyilvánítja, hogy támogatja Horst Seehofert mindannak végrehajtásában, amit belügyminiszteri hatáskörében megtehet.

A miniszter a pártjától kapott felhatalmazással akár már hétfőn úgy dönthet, hogy a kancellár egyetértése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget az új határigazgatási gyakorlat alkalmazására.A Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap szerint a CDU vezetésében úgy értékelik, hogy ez "casus belli", a bajor tartományi párt elleni háború megindítására okot adó lépés lenne, amely a CDU és a CSU testvérpárti kapcsolatának és a CDU, CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) csupán 95 napja alakult kormányának felbomlásához vezethet.

Cáfolják

Markus Blume, a CSU főtitkára most kiadott nyilatkozatában cáfolta a Bild értesüléseit.

Szerinte a lap beszámolója tiszta dezinformáció.