Tavaly kétszer annyi dzsihadista terrortámadás történt Európában, mint egy évvel korábban

2018.06.20. 22:55

Több mint kétszeresére nőtt a dzsihadista terrortámadások száma tavaly Európában a megelőző évhez képest, írta most közzétett jelentésében az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol).

A Hágában bemutatott helyzetértékelés szerint 2017-ben 33 iszlamista merényletről érkezett bejelentés, amelyek közül tíz volt "sikeres", a többit meghiúsították vagy kudarcot vallott.

Ezeknek összesen 62 halottja volt. Ezzel szemben 2016-ban "csak" 13 támadást regisztráltak, amelyek közül ugyancsak tíz "sikeres" merénylet 135 emberéletet követelt.

Az Iszlám Állam terroristái. A kép illusztráció.Forrás: AFP/-

Összességében tavaly 205 "sikeres", kudarcba fulladt és meghiúsított terrortámadást regisztráltak, 45 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legtöbbnek, 137-nek etnonacionalista, szeparatista indítéka volt, míg 24 baloldali-anarchista, öt pedig szélsőjobboldali csoportok számlájára írható. A dzsihadista merényletekkel együtt ezek 68 halottat és 844 sebesültet eredményeztek.Az Europol arról számolt be, hogy a megkísérelt terrortámadások számának növekedésével párhuzamosan a jelek szerint csökkent az előkészítésük és a végrehajtásuk hatékonysága.

Az Iszlám Állam jelentősen meggyengült az utóbbi időben, ezért inkább arra bátorítja a követőit, hogy ne utazzanak a Közel-Keletre, hanem hajtsanak végre merényleteket a lakóhelyükön - tették hozzá.

"A jelenlegi terrorveszély lényegében hazai fenyegetést jelent belföldi gyökerű iszlamisták részéről" - mondta Frederic van Leeuw belga szövetségi főügyész.

A dzsihadista támadások veszélye továbbra is súlyos az EU-ban, ahogyan azt a 2017-es merényletek is mutatják - írták a jelentésben.

Manuel Navarrette, a Europol terrorellenes központjának vezetője elmondta, hogy egyelőre nem szivárogtak vissza nagy számban azok az iszlamisták, akik Európából korábban az Iszlám Állam iraki és szíriai területeire utaztak.

Hozzátette, a biztonsági szolgálatoknak továbbra is az ő nyomon követésük az egyik legfőbb feladatuk.

A Közel-Keleten terrorcsoportokhoz csatlakozott mintegy ötezer európai közül eddig nagyjából 1500-an tértek vissza a kontinensre, ezren pedig meghaltak.

Sokakat őrizetbe vettek, mások továbbálltak Líbiába vagy például Malajziába, és vannak, akik más országokban bujkálnak.

Mint mondta, az elmúlt években megszaporodtak Európában is a magányos farkasként lecsapó merénylők által egyszerű eszközökkel, például egyszerűen autóval vagy késsel elkövetett támadások. Ezek ugyan jellemzően jóval kevesebb áldozatot követelnek, mint a bonyolultabb, robbantásos vagy lőfegyverekkel végrehajtott merényletek, de nehezebb is őket megakadályozni.

Az EU-ban összesen 975 embert vettek őrizetbe tavaly terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt, legtöbbjüket iszlamista merényletekkel összefüggésben.