A biztonságot és a nemzeti identitást fenyegetik a migránsok

2018.06.21. 09:11

Letagadhatatlanná vált: az Európai Unió legnagyobb problémája a migránsválság. A Soros-hajónak is nevezett Aquarius botránya után itt az újabb migránshajó: a Diciotti. Szicíliában kötött ki, a fedélzetén több mint 500 migránssal. Az Aquariust végül a baloldali spanyol kormány engedte kikötni, Valenciánál. Most kezdik megvizsgálni a migránsokat, Macron francia elnök közülük jó néhányat be fog fogadni. Macron nincs különösebben tekintettel országa közvéleményére, a franciák több mint kétharmada nem szeretne újabb migránsokat beengedni. Ezzel egy időben a Le Figaróban alapos felmérés olvasható a migránshelyzetről. Ami egyértelmű: az európai emberek féltik biztonságukat, munkahelyüket és nemzeti identitásukat a bevándorlóktól.

A tavaly nyári Ipsos-felmérésből most közölt részleteket a Le Figaro. Ami a legérdekesebb és persze érthető: az olasz emberek 88%-a úgy érzékeli, az elmúlt években jelentősen nőtt a migránsok száma országukban. Vagyis nem véletlen a bevándorlásellenes új olasz kormány sikere a választásokon, pontosan megértették a választók akaratát. De megközelítően hasonlóan gondolkodnak a franciák és a németek is.

Az európai emberek féltik biztonságukat. A felmérés szerint a németek döntő többsége, 76%-a úgy gondolja, hogy a migránsok között terroristák is vannak, egészen pontosan: úgy gondolják, hogy a bevándorlók között vannak olyanok, akik valójában terroristák, csak menekültnek tettetik magukat.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A kerítésben a legjobban (az olaszok előtt) a magyarok bíznak (mindez érthető: a magyar határzár bizonyítottan jól működik, legutóbb Merkel német kancellár ismerte el, a magyar kerítés Németországot is védi).

A legelviselhetetlenebbnek a saját ország szociális rendszerére a migrációs nyomást az olaszok és a britek tartják. Az olaszok a munkahelyüket is feltűnően féltik a migránsoktól.

És sok országban féltik persze a nemzeti identitást is a migránsoktól. Különösen ott magas ez a szám a felmérés szerint, ahol ezt az állampolgárok már régóta személyesen átélik. A németek, a franciák és az olaszok döntő többsége szerint a migránsok nem tudnak integrálódni, beilleszkedni a többségi társadalomba.

A Le Figaro szerdai számának szokásos kérdése ezúttal ez volt: az Európai Unió vajon képes lesz megoldani a migránskrízist? A válaszadók 87%-a azt mondta: nem.