Ausztria és Olaszország szövetséget akar létrehozni a migrációval szemben

STRACHE, Heinz-Christian; SALVINI, Matteo
Róma, 2018. június 20. Matteo Salvini olasz belügyminiszter (k) osztrák partnere, Herbert Kickl (b) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában a megbeszélésüket követő római sajtóértekezleten 2018. június 20-án. (MTI/EPA/Giuseppe Lami)
Vágólapra másolva!
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és Hans-Christian Strache osztrák alkancellár Rómában tartott tanácskozásukon hangsúlyozták, hogy eltökélt szándékuk minél hamarább változást előidézni az európai migrációs- és bevándorlási politikában. Utaltak arra, hogy "a cselekvők szövetségét" kívánják létrehozni.
Vágólapra másolva!

Nem csupán a harcolni akarók, hanem a cselekvők szövetségét akarjuk megteremteni - jelentette ki Kickl a római belügyminisztériumban közösen tartott sajtótájékoztatón.

Úgy vélte, hogy

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

A szolidaritás elsődlegesen lakosságainkat szolgálja és nem az embercsempészek üzleti tervét

- tette hozzá.

Ez egy alapvető különbség azzal szemben, ahogy a bevándorlási politikát néhány hónapja és hete értelmezték még európai szinten. Azt akarjuk, hogy kopernikuszi fordulat következzék be az európai bevándorlási rendszerben" - hangsúlyozta Kickl, aki szerint

Az osztrák belügyminiszter szerint Ausztria - július 1-től az Európai Unió soros elnökeként - az unióban elutasított, de származási országaik által vissza nem fogadott

migránsoknak létrehozandó központokat fog sürgetni a balkáni államokban.

Hozzátette, hogy ezen a projekten jelenleg Dániával egyeztetnek.

Strache szerint az illegális bevándorlás elhárításában európai szinten és az uniós külső határok védelmében "esélyt kaptak a paradigmaváltásra".

Mint fogalmazott:

Az osztrák alkancellár a többi között a Frontex személyzetének növelését követelte, illetve azt, hogy

az uniós határ- és partvédelmi ügynökség kapjon politikai felhatalmazást az illegális migráció megfékezésére.

Az alkancellár hangsúlyozta: Európának határozott üzenetet kell megfogalmaznia. "Az emberek számára világossá kell tennünk, hogy értelmetlen illegális útvonalakon keresztül Európába jönniük, mert így nem kapnak menedékstátuszt. Ezzel leállítjuk az embercsempész-maffia üzelmeit, s nem lesznek többé halottak sem a Földközi-tengeren" - emelte ki.

Mint mondta,

2050-ig 2,5 milliárdra duzzad Afrika lakossága, és egy bibliai léptékű kivándorlás veszélye áll fenn,

hacsak az EU befektetésekkel nem ösztönzi az életkilátások javítását a kontinensen.

Salvini az osztrák uniós elnökséggel kapcsolatban úgy vélekedett: megvan az esély Európa számára, hogy változást idézzen elő a migrációs politikában.

Közölte, hogy Giuseppe Conte miniszterelnökkel az

A terv mindenek előtt az EU külső határainak védelmére összpontosít - tette hozzá.

Az olasz belügyminiszter egyben bejelentette, hamarosan Líbiába utazik azzal a céllal, hogy a befektetések ösztönzéséről tárgyaljon.

Salvini ugyanakkor

az olasz uniós költségvetési hozzájárulások csökkentésével fenyegetett, amennyiben a vasárnapra tervezett brüsszeli minicsúcs nem hoz változást a migrációsügyi politikában.

A miniszter korábban kijelentette, hogy

Olaszország nem fogad vissza menedékkérőket Németországból.

A tárcavezető ezzel világosan üzent Horst Seehofer német belügyminiszternek, aki a többi között más uniós tagállamokban regisztrált, de már Németországban tartózkodó menedékkérők kiutasítását helyezte kilátásba.

Salvini leszögezte:

Angela Merkel német kancellár és belügyminisztere, Horst Seehofer között a napokban éles vita támadt a migránsok egyes csoportjainak a német határokon történő visszafordításáról.

A kancellár európai megoldást sürget, míg a tárcavezető egyoldalúan vezetné be a szigorításokat.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Horst Seehofer német belügyminiszterrel a napokban Berlinben tartott sajtókonferenciáján mondta, hogy