Őrizetbe vette a NAV Dlusztus Imrét, Dávid Ibolya öccsének üzlettársát

2018.06.21. 08:56

Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dlusztus Imrét és két másik embert egy uniós forrásokat is érintő, félmilliárdos nagyságrendű panama ügyében - írja a PestiSrácok.hu. Mind a hárman érintettek voltak a szegedi Szeviép és a Mars téri piac ügyében is. Dlusztus, Dávid Ibolya volt MDF-es politikus öccsének az üzlettársa. Az ügyben érintett lehet a szegedi szocialista városvezetés is.

A PestiSrácok a Zoom.hu-ra hivatkozva azt írja, Dlusztus Imre őrizetbe vétele egy félmilliárdos panamához, a mórahalmi makettparkhoz, a Mini Hungary Park beruházásához köthető.

Itt 50 magyar műemlék kicsinyített mását állították ki. A projekt nagy részét, 436 millió forintot uniós támogatásból fizették, a teljes költség 650 millió volt.

Csakhogy kiderült,az építmények silányra sikerültek, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium az uniós támogatást visszakövetelte.

Dlusztus a Mini Hungary Parkot is üzemetető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője.

A most őrizetbe vett másik két személy a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségének egyik illetékese és a beruházás megvalósulását igazoló minőségellenőr.

Dlusztus neve egy másik dél-alföldi botrányban, a Szeviép-ügyben is felmerült. A Délmagyarország azt írta 2015-ben, hogy Dlusztust, Báló Tamást, a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágvezetőjét és Dávid Ibolya öccsét, a mohácsi kikötő építése kapcsán ismertté vált Dávid Attila Zoltánt is beidézte tanúnak a szegedi bíróság.Az akkori vád szerint O. József, P. László és B. Sándor, a Szeviép igazgatóság tagjai kölcsönökkel csökkentették a fizetésképtelenné vált építőipari cég vagyonát, ezzel kárt okoztak a hitelezőknek.

A Szeviép 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt adott a tulajdonában lévő, de Báló Tamás vezette Biztonsági Üzem Kft.-nek. A cégről a vádlottak még tanúkénti vallomásukban elmondták, hogy az aszfaltkeveréssel foglalkozó üzletágat a Viadom Rt. csődje után hozták létre, a pénz pedig a működésre kellett.

A Szeviép 2007 és 2009 között kölcsönzött a Dlusztus Imre vezette Diósgyőr FC Kft.-nek, amely a pénzt rendben visszafizette.

A Dlusztus irányította MC Sportreklám Kft.-nek 7 millió 550 ezer forintot adtak, de ezt már nem kapták vissza.

A cég 2008-ban alakult, de már 2012-ben felszámolták.
Dávid Ibolya öccse 2006-ban került a sajtó érdeklődésének a középpontjába, amikor az országgyűlési választások előtt két héttel elnyerte a mohácsi határkikötő megépítésére kiírt állami pályázatot.A Magyar Nemzet 2006 áprilisában azt írta, az ügy érdekessége, hogy az országgyűlési választások előtt két héttel milliárdos állami üzletet kötő Szeviép Zrt. 50 százalékos tulajdonosa annak az ODB-Duna Kft.-nek, amelynek a másik tulajdonosa, egyben ügyvezetője Dávid Attila, az MDF elnök asszonyának öccse.A Szeviép 2008 és 2009 között 51 millió forintot adott kölcsön az ODB-Duna Kft.-nek, amit nem fizettek vissza, de engedményezéssel megszűnt, kár nem keletkezett.

Az ügyben érintett lehet Botka László, Szeged polgármestere

és a dél-alföldi nagyváros szocialista vezetésének több más tagja is.