Valencia tartomány egyik kollégiumában lakó diákoknak azt mondták, hogy 24 órájuk van elhagyni a diákszállást, mivel helyet kell adni a két sorosista álcivil szervezet, a SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül által fenntartott Aquarius hajón odaszállított migránsoknak. A döntés sokkolta az érintetteket.

Ahogy az Origo azt már megírta, a Soros György által kitartott szervezetek 629 migránssal indultak el Líbia partjaitól, de miután sem Málta, sem Olaszország nem engedélyezte nekik a kikötést, a Pedro Sánchez vezette új és erősen bevándorláspárti spanyol kormány vállalta a befogadásukat. 

A migránsok vasárnap érkeztek meg Valencia kikötőjébe, ahol a szélsőbaloldali polgármester, Joan Ribó üdvözölte őket. 

Csupán az nem volt világos, hogy hová szállásolják el őket. 

Utólag derült ki, hogy a migránsok egy részét a Valencia tartománybeli Alicante városának az egyik kollégiumába helyezik el - írja a 888.hu az Actualidad Valdepeñas című helyi lap információra hivatkozva.

Az AquariusForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lena Klimkeit

Az ott lakó spanyol diákokkal rögtön közölték, hogy 24 órát kapnak a kollégium elhagyására, noha azok rendszeresen fizették a lakhatás díját, ami 750 euró, azaz több mint 240 ezer forintnak felel meg.

A hatóságok azzal indokolták a döntésüket, hogy a migránsok valószínűleg súlyos betegségeket terjesztenek, ezért a diákok ottléte egészségügyi kockázatot jelentene. 

Nem meglepő módon a döntés felháborította az érintetteket.

Mi is szeretünk segíteni a bajbajutottakon, de nem igazságos, hogy kitúrják a fiamat a lakóhelyéről, és a tanulmányai kellős közepén az utcára kerül - közölte az egyik apa.

A tartományi kormányzat ígérete szerint a kilakoltatott hallgatók lakhatását mindenképpen meg fogják oldani, de részleteket még nem közöltek.

A diákok jelenleg nem tudnak hová menni.