Békekötésről tárgyaltak Dél-Szudánban

Vágólapra másolva!
A béke megteremtéséről és a hatalommegosztásról tárgyaltak a dél-szudáni polgárháború főszereplői, de áttörést még nem sikerült elérniük – közölte Ateny Wek Ateny elnöki szóvivő csütörtökön Jubában.
Vágólapra másolva!

Salva Kiir dél-szudáni elnök és volt helyettese, Riek Machar két év óta első alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz szerdán a szomszédos Etiópia fővárosában, Addisz Abebában abban a reményben, hogy véget vetnek a négy és fél éve zajló polgárháborúnak.

"A találkozót a béke érdekében tartották... s hogy a hatalommegosztást érintő ügyeket megbeszéljék" – közölte Ateny. A hadsereg, a Kiir és Machar politikai táborai közötti hatalommegosztás, illetve az átmeneti egységkormány létrehozása ügyében továbbra is vita van a felek között.

Machar szóvivője, Lam Paul Gabriel derűlátónak mutatkozott a megbeszélések eredményével kapcsolatban, mert

a két vezető képes volt megállapodásra jutni több olyan kérdésben is, amely gátolta a békefolyamatot.

A dél-szudáni lázadók, a Machar vezette Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) viszont elutasított egy szerintük "kikényszerített" békemegállapodást. Az SPLM szerint több időre van szükség a tartós béke megteremtéséhez, és szükség lesz a polgárháborút kiváltó okok kezelésére is.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Habár a szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban, Jubában. Macharnak is menekülnie kellett.

A harcokban legkevesebb 10 ezer ember vesztette életét, és mintegy négymillió ember kényszerült elmenekülni otthonából.